Infrabel en stad Leuven openen nieuwe Parkwegbrug

Parkwegbrug
Samen met schepen van openbare werken Dirk Vansina, schepen van mobiliteit David Dessers en schepen van ruimtelijk beleid Carl Devlies heeft Infrabel vandaag de gloednieuwe Parkwegbrug in Heverlee officieel ingefietst. Dankzij deze nieuwe lokale infrastructuur voor fietsers en voetgangers over het spoor, zijn de Abdij van Park en de Philipssite opnieuw vlot met elkaar verbonden. De investering (1,2 miljoen euro) is goed voor de lokale mobiliteit en de veiligheid van het treinverkeer.

Strakke planning en fasering van de werken

Infrabel heeft tussen de Abdij van Park en de Tivolistraat op ongeveer een jaar tijd een nieuwe brug (4,5 meter breed) gebouwd voor fietsers en voetgangers. Deze werken werden gefaseerd uitgevoerd: de landhoofden zijn ter plaatse gemaakt en het nieuwe brugdek, dat bestaat uit 4 liggers en 11 U-vormige dekelementen, werd eind mei over de spoorlijn Leuven-Ottignies gebouwd. Door de coronacrisis hebben de werken ongeveer een maand stilgelegen, maar ondertussen zijn zo goed als alle werken afgerond op de definitieve leuningen na. Die worden geplaatst tijdens het weekend van 29-30 augustus. Om veiligheidsredenen wordt hierdoor de brug volledig afgesloten van zaterdag 29 augustus om 12 uur tot maandag 31 augustus om 12 uur. Zo zal de brug volledig klaar zijn bij het begin van het nieuwe schooljaar.

Veilige en vlotte mobiliteitsverbinding voor fietsers en voetgangers

De bouw van deze nieuwe brug in Heverlee komt de veiligheid van het zachte verkeer en het treinverkeer ten goede. Infrabel heeft in totaal 1,2 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van de nieuwe spoorbrug en de vernieuwing van 1 km afsluiting langs het spoor. “Deze brug vormt een cruciale fietsverbinding voor de vele mensen die op de bedrijventerreinen van Haasrode aan de slag zijn, maar ook voor de studenten van de UCLL en de scholieren van het Sint-Albertuscollege. Ongetwijfeld zullen al deze mensen ontzettend tevreden zijn dat deze brug eindelijk weer open is”, zegt David Dessers, schepen van Mobiliteit. “Aansluitend op de fietstunnel, het fietspad langs het spoor en de fietsspiraal vormt de nieuwe Parkwegbrug het sluitstuk van een nieuwe, kwalitatieve fietsverbinding in Kessel-Lo en Heverlee.”

“De fietsspiraal, het fietspad aan het Martelarenplein en de fietstunnel onder de Tiensesteenweg toonden al aan dat de stad Leuven maximaal investeert in de aanleg van veilige fietsverbindingen”, zegt Dirk Vansina, schepen van Openbare Werken. “Dankzij de inspanningen van Infrabel is er nu ook via de Parkwegbrug opnieuw een veilige route.”

Lees meer over