Werken op Omleiding zitten erop: vlotter en veiliger verkeer door nieuwe rotonde

17 december 2020 | 11u36 | Gepost door annpeeters
rotonde
Vanaf vrijdag 18 december zitten de werken op de Omleiding (N26) in Herent er helemaal op. Het gedeelte tussen de Tildonksesteenweg en de Mechelsesteenweg steekt volledig in het nieuw. Op de kruising rij je vanaf nu over een rotonde met voorsorteerstroken. Die zorgt ervoor dat het verkeer vlotter en veiliger kan doorrijden. De werken van het Agentschap Wegen en Verkeer gingen van start in de zomer van 2019.

De kruising van de Mechelsesteenweg met de Omleiding in Herent was in het verleden een onoverzichtelijk en gevaarlijk punt voor de weggebruiker. Om de situatie er te verbeteren, startte Wegen en Verkeer in augustus 2019 met een grondige herinrichting.

Op de kruising ligt nu een gloednieuwe rotonde met voorsorteerstroken. Die zorgt ervoor dat auto’s vlotter kunnen doorrijden en dat er minder conflicten ontstaan. Aan de rotonde vertrekt ook een nieuwe weg, die van de gemeente Herent de naam Valgaten kreeg. Deze nieuwe weg zorgt voor een veilige ontsluiting van het bedrijventerrein. Ten slotte werd ook het kruispunt met de Tildonksesteenweg aangepakt. Er kwamen verkeerslichten zodat fietsers en voetgangers veilig de oversteek kunnen maken naar het centrum van Herent.

Hoe werkt de nieuwe rotonde?

De nieuwe rotonde is er een met voorsorteerstroken, een van de eerste van zijn soort in Vlaams-Brabant. Op zo’n rotonde kiezen bestuurders voor ze de rotonde oprijden de juiste rijstrook, in functie van hun bestemming. Op de rotonde zelf van rijstrook veranderen, is niet meer mogelijk. Wie op de Omleiding (N26) vanuit Leuven komt, kiest voor de rechterrijstrook om de eerste of tweede afslag van de rotonde te nemen. Wie de derde afslag wil nemen om richting Herent te rijden of de vierde afslag om terug te keren, kiest voor de linkerrijstrook. Door dit systeem kan de rotonde meer verkeer verwerken, omdat de auto’s efficiënter gebruik maken van de beschikbare ruimte.

Vanuit Tildonk

  • Wie rechtsaf wil naar Mechelen, kiest voor de rechterrijstrook.
  • Wie de afslagen richting Herent of Leuven wil nemen, kiest voor de linkerrijstrook.

Rotonde vanuit Tildonk

Vanuit Mechelen

  • Wie de afslag wil nemen richting Herent of rechtdoor wil rijden richting Leuven, kiest voor de rechterrijstrook.
  • Wie rechtdoor wil richting Leuven of de afslag richting Tildonk of terug naar Mechelen wil nemen, kiest voor de linkerrijstrook.

Rotonde vanuit Mechelen

Vanuit Herent

  • Wie rechtsaf wil naar Leuven, neemt de bypass om rechts af te slaan.
  • Wie richting Tildonk of Mechelen wil rijden, kiest op de rotonde voor de rechterrijstrook.
  • Wie terug richting Herent wil rijden, kiest op de rotonde voor de linkerrijstrook.

Rotonde vanuit Herent

Lees meer over