Unieke dagopvang in het Molenhuis

molenhuis

Ferm Thuiszorg opende vandaag een kleinschalige dagopvang in het Molenhuis in Herent. Het gaat hier om een unieke samenwerking rond zorg die ook kansen zal scheppen om van deze diverse wijk een hechte buurtgemeenschap te maken.

In het Molenveld wonen een aantal personen met een handicap, begeleid door Oostrem (een VAPH-voorziening) en kinderen van het Zavelhuis (een vereniging van ouders van personen met een handicap). Tijdens de werkweek gaan zij overdag naar hun dagactiviteit en blijven delen van de mooie infrastructuur onbenut.

Ferm biedt in deze ruimtes voortaan kleinschalige dagopvang aan voor zorgbehoevende mensen uit de buurt. Ze kunnen hier genieten van een zinvolle tijdsbesteding, terwijl hun mantelzorgers een adempauze nemen.

Johan (50) woont alleen maar begeleid in een studio van de zorgvoorziening. Hij gaat met veel plezier gebruik maken van de dagopvang: “Ik ontmoet hier mensen, we doen samen leuke dingen en het eten en de koffie zijn hier echt lekker.” Voor Johan is de dagopvang van Ferm Thuiszorg een echte meerwaarde.

Ferm Thuiszorg haalt met dit baanbrekend initiatief de schotten weg tussen verschillende zorgvoorzieningen. Marleen Vanhees, directeur van Ferm Thuiszorg: “Met deze, voor Vlaanderen unieke, samenwerking maken we zorg financieel haalbaarder, omdat we de kosten van de infrastructuur kunnen delen. Dit geeft ons de kans om de beschikbare middelen optimaal in te zetten voor een kwaliteitsvolle zorg en voor de organisatie van activiteiten voor de bewoners en voor de gebruikers van de dagopvang.“

Maar de ambitie reikt nog verder. Het ‘Molenveld’ kenmerkt zich door een bijzondere mix van inwoners. Naast jonge gezinnen, veelal tweeverdieners, wonen er ook veel gezinnen met een andere herkomst, oudere mensen, alleenwonenden en gezinnen met een zeer bescheiden inkomen.

Marleen Vanhees, directeur van Ferm Thuiszorg: “Wij delen met Oostrem en Het Zavelhuis de droom om van dit centrum het warme hart te maken van deze diverse buurt. Wij willen banden smeden met de bewoners van deze unieke wijk en hen, waar dit kan, ook betrekken bij onze activiteiten.“

opvang
vertrek

Lees meer over