Afscheid van Willy Kuijpers

Willy Kuijpers
Vandaag namen we afscheid van Willy Kuijpers. Door corona weliswaar in intieme kring, maar veel mensen waren er ongetwijfeld in gedachten bij. Kuijpers was een icoon, een burgervader zoals weinigen het hem nadoen, een warme mens voor al wie zijn pad kruiste. Maar het coronavirus kreeg hem te pakken en liet niet meer los. Kuijpers werd 83 jaar.

Willy Kuijpers is niet meer. De voormalige burgemeester van Herent overleed op 17 november in het UZ Gasthuisberg aan COVID-19. Willy Kuijpers liet een grote indruk na als burgemeester in Herent maar zijn verwezenlijkingen gaan veel verder dan de gemeentegrens. Kuijpers was in zijn lange politieke carrière ook actief als Vlaams, federaal en Europees parlementslid. Toch zal Willy Kuijpers vooral worden herinnerd als een geëngageerd man die streed voor zelfbeschikkingsrecht voor de Vlamingen en vele andere volkeren.

“Als je me vraagt hoe het met me gaat in deze coronatijd dan heb ik slechts één antwoord: ik pikkel dus ik ga. De mensen gaan het misschien niet geloven maar voor het eerst in mijn leven doe ik mijn beperkte goesting. Paniek door het coronavirus? Neen, op mijn leeftijd ben je bereid om komen te gaan zoals ze dat wel eens zeggen. Maar ik heb nog zoveel te doen in dit leven…Het blijft kriebelen, al moet ik toegeven dat het leven me heeft verwend. Ik durf mezelf te omschrijven als ‘een verwend bazeke’. Het klinkt misschien raar in deze corona-epidemie maar ik sta blijmoedig in het leven. En ik ben niet van plan om me over te geven aan angst of paniek door één of andere sluipmoordenaar zoals het coronavirus. En ik raad mijn generatiegenoten aan hetzelfde te doen want het leven is altijd tekort voor angst en/of paniek.”

Die woorden liet politiek monument Willy Kuijpers eind april nog optekenen in een interview in Het Laatste Nieuws. Het werd zijn allerlaatste grote interview want bijna dag op dag zes maanden later is Willy Kuijpers niet meer. De voormalige burgervader van Herent overleed op 17 november om 16.10 uur in het UZ Gasthuisberg in Leuven op 83-jarige leeftijd. Kuijpers herstelde er van een operatie na een beenbreuk door een val in zijn tuin in Herent en sluipmoordenaar COVID-19 kreeg hem alsnog te pakken op de afdeling traumatologie in UZ Leuven. Hoewel het de goede richting uit leek te gaan, verslechterde zijn toestand plots en uiteindelijk verloor de voormalige burgemeester van Herent de strijd tegen het virus op de COVID-unit. Willy verliet de wereld waar hij zoveel stenen verlegde in meerdere rivieren amper een uur nadat hij voor de laatste keer bezoek had gekregen van zijn kleinkinderen.

De dood van Willy Kuijpers dompelde Herent instant in diepe rouw. De Herentenaren leerden Kuijpers kennen als een warm man die oprecht begaan was met de mensen. Bij burgervader Willy waren alle problemen welkom, de kleintjes én de grote, en altijd. Het leverde hem een ongekende populariteit op die nooit echt verdween, zelfs niet na zijn politiek pensioen. Hij begon zijn carrière weliswaar als regent maar de politieke microbe kreeg hem al snel te pakken. Voor de Volksunie ,en later voor N-VA, was Kuijpers sinds 1970 actief als gemeenteraadslid, eerste schepen en burgemeester in Herent. Ook als volksvertegenwoordiger, Europees parlementslid, senator en Vlaams parlementslid liet Willy Kuijpers zich meer dan eens opmerken, niet in het minst in de domeinen onderwijs en ontwikkelingssamenwerking. Zijn gezondheid dwong hem om in 1997 te stoppen als parlementslid maar als burgemeester gaf Kuijpers er pas de brui aan in 2012, al verdween zijn engagement nooit. Dat engagement vertaalde zich tijdens zijn actieve carrière vaak in het verdedigen van verdrukte volksgroepen zoals bijvoorbeeld de Basken en de Armeniërs. Zo werd Kuijpers in de cel gegooid en vervolgens ‘manu militari’ uit het land gezet door de Spaanse dictator Franco nadat hij samen met Walter Luyten pamfletten had uitgedeeld voor een vrij Baskenland aan de kathedraal van Guernica. De boodschap van Franco was duidelijk: blijf in uw kot. Willy Kuijpers liet er zich allerminst door ontmoedigen en bleef strijden voor verdrukte volksgroepen over heel de wereld.

Wat Willy Kuijpers niet deed voor Franco deed hij wel voor het coronavirus. Hij bleef –mede door zijn gezondheidsproblemen- in zijn kot, al was dat niet met volle goesting zoals bleek uit zijn laatste grote interview in Het Laatste Nieuws. “In deze coronatijd wordt het tekort van het leven pijnlijk duidelijk omdat het wordt uitvergroot door het aantal slachtoffers dat het coronavirus maakt bij oudere mensen. Maar angst of paniek? Zeker niet. Ik heb al zoveel aan de hand gehad op medisch gebied en ook dit overleef ik wel weer. Bovendien heb ik nog heel veel ‘goesting’ in het leven. Als jonge kerel heb ik bij wijze van spreken de hele wereld gezien in mijn politieke carrière. En toch ben ik nog altijd nieuwsgierig om nieuwe mensen te ontmoeten en om te luisteren naar hun verhalen. Ach ja, het is nu even wat het is…Het belangrijkste is dat mijn familie nog altijd gezond is en ze komen mij en mijn lieve echtgenote zelfs geregeld lekker eten brengen. Ze hangen dan een zakje aan de deur en zo komen we de eenzame dagen dan weer door.”

Voor echtgenote Lieve, de kinderen en de kleinkinderen breken de echt eenzame dagen nu aan want Willy Kuijpers overleefde de corona-epidemie ondanks zijn eigen voorspelling niet. Ook voor de Herentenaars en de vele vrienden in binnen- en buitenland is zijn dood een groot verlies. Over Willy Kuijpers zou je duizend en één woorden kunnen schrijven maar toch deze overpeinzing: ‘Willy Kuijpers was eigenlijk geen politicus. Willy Kuijpers was een geëngageerd man met meer dan vijf minuten politieke moed. Willy Kuijpers was een strijder voor vele volkeren en was een politieke vader voor Herent, de gemeente waar hij een warm nest bouwde met zijn vrouw Lieve voor hun kinderen Jo, Bart, Marjan, Tine en Goele. Diezelfde warmte zullen de vele sympathisanten en vrienden zich nog lang herinneren als ze terugdenken aan burgervader Willy. Lang geen ‘verwend bazeke’ zoals hij zichzelf omschreef in zijn laatste grote interview, eerder een ‘warm bazeke’ met een gouden hart.’

Willy Kuijpers

Het laatste gedicht van echtgenote Lieve voor Willy Kuijpers

Belofte

zeg brief of groet of belofte

jij vecht voor je leven

onze tijd samen wordt kort

vele ziektes hebben je uitgeput.

we nemen de taak die je aan ons doorgeeft ernstig en beloven je werk verder te zetten

in deze wereld die nog meer chaos geworden is. (door corona)

je hebt gebouwd aan zelfbeschikkingsrecht voor ons volk en voor andere volkeren

je bent voor Vlaanderen en ons dorp

een baken, een lichtpunt geweest.

de kinderen dragen jouw rijkdom uit in allerlei vormen : beeld en taal en warmte laat je geest ons leven verder doorstralen zodat jouw energie de onze wordt.

Voor Willy vanwege de kinderen en Lieve

Lees meer over