Politie vangt wallaby, nog andere wallaby op de loop

Wallaby
Politiezone HerKo (Herent-Kortenberg) is op zoek naar een wallaby. Deze werd deze ochtend rond 8.45 uuropgemerkt in de Lipselaan in Herent. Gisteravond werd er al een andere wallaby gevonden in Herent. Allicht gaat het om gedumpte dieren van dezelfde eigenaar.

Gisterenavond werd omstreeks 22.15 uur al een eerste wallaby gevangen in Herent. Via de noodcentrale 101 kwam een oproep binnen over een loslopende wallaby. 

De snelheid waarmee het dier zich verplaatste maakt dat het voor Politie HerKo een hele klus is geweest om het dier te kunnen lokaliseren. "Het is pas omstreeks 4 uur ’s nachts, en vele oproepen later, dat het dier kon worden opgemerkt door de politieploeg. Dit mede dankzij een bestuurster die had dier had gezien en het met de wagen op afstand is blijven volgen tot de patrouille ter plaatse was. Met bijstand van Animal Rescue Service kon het dier, een wallaby zo blijkt, uiteindelijk worden gevat in een tuin van een woning in de Meerbeekstraat in Kortenberg", zegt politiewoordvoerder Nick Gyselinck.

De eigenaar van het dier kon worden geïdentificeerd. Deze liet begrijpen niet meer in te kunnen staan voor de zorg van de wallaby. Het dier zal daarom door Animal Rescue Service worden overgebracht naar het natuurhulpcentrum. Politie HerKo onderzoekt verder de omstandigheden.

“Een niet alledaagse tussenkomst, maar daarom niet zonder gevaar” stelt persofficier Nick Gyselinck. “Een dier in paniek en op de vlucht kan vreemd uit de hoek komen. Ook aanrijdingen, zeker bij nacht, zijn niet ondenkbaar. Dank aan de vele inwoners die de noodcentrale hebben verwittigd en zo erger hebben vermeden. Dankzij de professionele tussenkomst van Animal Rescue Service is het dier veilig en wel en kan het bekomen van zijn nachtelijk avontuur.”

Het broertje of zusje van de wallaby die deze nacht werd gevangen, kon nog niet worden gelokaliseerd. Zoekacties van Politie HerKo en het ARS, onder meer in het Kastanjebos in Herent, leverden nog geen resultaat op.

Ondertussen is wel achterhaald hoe de twee dieren konden ontsnappen. De stalling op hun weide in de Weebroekweg in Kortenberg grenst aan een stalling waar ook pony’s verblijven. Het vermoeden is dat de pony’s planken hebben weggestampt, waardoor de twee wallaby’s hun kans mooi zagen om erop uit te trekken.

De eigenaar van de dieren, een man uit Kortenberg, heeft besloten om vrijwillig afstand te doen van de kleine kangoeroes. Hij wil scenario’s zoals deze van nacht en vandaag vermijden. De gevonden wallaby werd al officieel door hem overdragen aan het ARS. Bij aantreffen van de tweede wallaby zal ook deze worden overgedragen.

Politie HerKo roept iedereen op om te bellen naar de noodcentrale 101 als het dier wordt opgemerkt. "Probeer zelf de wallaby niet te vangen, maar tracht het dier op afstand te volgen en blijf de locatie doorgeven aan de politie", klinkt het.

Wallaby
Wallaby

Lees meer over