Politie en De Lijn slaan handen in elkaar tegen woninginbraken

Politiecontrole De Lijn
Op woensdag 11 mei, tussen 14 uur en 23 uur, organiseerde Politie HerKo (Herent-Kortenberg) samen met De Lijn, en met de steun van de Federale Politie, een actie gericht tegen het fenomeen van de woninginbraken. Op drie locaties werden zowel voertuigen als lijnbussen gecontroleerd. “We zijn er ons bewust van dat daders ook gebruik maken van het openbaar vervoer om hun slag te slaan. Tal van belangrijk buslijnen tussen Mechelen en Leuven, al dan niet met verbindingen naar andere grootsteden, passeren over ons grondgebied”, zegt PZ HerKo.

De controleurs van De Lijn deden ook controle op de vervoersbewijzen en de nog steeds geldende mondmaskerplicht. 42 bussen, met een totaal van 620 reizigers, werden door hen gecontroleerd. Ze konden 73 inbreuken vaststellen.

Politiezone HerKo blijft inzetten op het fenomeen van de woninginbraken. “Een vergelijking maken met het aantal woninginbraken voor dezelfde periode in 2020 en 2021 is een moeilijk verhaal. Heel veel mensen waren door corona in telewerk en dus overdag thuis. Het is de daders van woninginbraken niet ontgaan dat meer en meer bewoners terug aan de slag zijn op hun werkplaats. Vandaar de keuze om deze actie ook deels overdag te laten verlopen”.

44 voertuigen moesten aan de kant. Er werden drie personen gevat die illegaal in het land verbleven en er werd één vermiste persoon aangetroffen. Naast het fenomeen van de woninginbraken werd ook ingezet op verkeersveiligheid. Elke bestuurder onderging een ademtest en er werden drie processen-verbaal opgesteld voor andere verkeersinbreuken.

“Werken op veiligheidsproblemen is een gedeelde en gezamenlijke inspanning, niet alleen voor de lokale en federale politiediensten, maar ook voor tal van andere actoren in het veiligheidsveld. We hebben de samenwerking met De Lijn alvast zeer positief geëvalueerd”, zo besluiten ze bij politie HerKo.

Lees meer over