Ondanks dwangsom van 750 euro per dag zal duiventil nog niet afgebroken worden: "We kunnen het niet, het is waanzin"

jean en suzanna
Er is een vonnis gevallen over de duiventil van Suzanna (75) en Jean (77) Denis-Van Lancker uit de Rijweg in Herent: vandaag afbreken of dwangsom betalen. "Waanzin", zegt het koppel.

Jean en Suzanna verhuisden in 2008 naar de Rijweg in Herent. In hun tuin plaatsten ze een vergunde duiventil voor 50 dieren. Buren hadden geen bezwaren en alles liep goed. "Tot onze buurman Tim H. wit sierpleister op zijn woning liet plaatsen, dan is de miserie begonnen. Hij stapte naar de rechtbank en eiste de afbraak van onze duiventil, omdat de duiven zijn woning en tuin zouden besmeuren met uitwerpselen. Duiven zijn Jean zijn leven, hij is er al mee bezig sinds 1966", zegt Suzanna Van Lancker. 

Vonnis

De rechtbank deed uitspraak dat uiterlijk op 21 april de duiventil verwijderd moet worden. "Tien dagen hebben we gekregen om de duiventil te verwijderen. Deze namiddag komt een deurwaarder langs om te zien of dat gebeurd is. Maar we kunnen en willen het duivenhok niet wegdoen. De duiven hebben ondertussen een nieuw onderkomen bij onze zoon. Het duivenhok is leeg, maar je weet ook dat duiven die met de vrachtwagen naar Frankrijk gebracht worden en naar huis vliegen, ook van bij onze zoon tot hier vliegen. Als het duivenhok weg is, dan blijven ze hier rondcirkelen en gaan ze op het dak van onze buurman zitten, want hij heeft het hoogste dak in de straat. Het zou dus in zijn eigen belang zijn, mocht het hok blijven staan. We willen het gebruiken als tuinhuis, maar ook dat mag niet."

Afbreken en opnieuw plaatsen mag wel 

"Ons hok is vergund, dus het mag er staan, maar de rechter heeft nu de afbraak bevolen. Als het vandaag niet afgebroken is, betalen we vanaf morgen 750 euro per dag tot het weg is, geld dat we niet hebben, mijn man is al jaren gehandicapt en dat brengt veel kosten met zich mee. We leven van een klein zelfstandigenpensioen, dan weet je het wel zeker? We moeten ook nog de gerechtskosten betalen en een schadevergoeding van meer dan 28.000 euro."

Waarom moet het hok dan weg als het vergund is? "Omdat de rechter het bevolen heeft. Onze burgemeester, mevrouw Pollers (N-VA), was hier net en die zei ook dat ze niets voor ons kan doen. De rechter heeft het laatste woord. Wat wel zou kunnen is het bestaande tuinhuis afbreken, de deurwaarder laten vaststellen dat het weg is, en het dan opnieuw plaatsen, want voor een tuinhuis tot 40 m² heb je geen vergunning nodig. Hoe absurd is dit?"

Geen extra tijd

"We zijn met het vonnis naar onze buren gegaan en hebben hen gevraagd of we uitstel konden krijgen voor de afbraak, maar kregen als antwoord 'no way, het moet NU weg'. Maar NU gaat voor ons niet, de schoonmoeder van onze zoon is overleden en ze moeten de serviceflat leegmaken en daarbovenop is hij nu ook nog ziek."

In beroep gaan tegen vonnis

"Deze procedure heeft al drie jaar geduurd en is al bijna de nagel aan onze doodskist geweest. Dat nog eens drie jaar moeten meemaken, dat kunnen we niet aan. Tel daarbij nog dat de dwangsom van 750 euro per dag blijft lopen, dat is onmogelijk voor ons. Wie kan zoiets betalen? We zijn zwaar teleurgesteld en weten niet meteen hoe we het moeten aanpakken, maar afbreken en terugplaatsen zou echt wel te gek voor woorden zijn."

Lees meer over