Eventorganisator Maarten Forceville ziet zelftest in nachtleven niet zitten: 'Lobbygroep nachtleven gemakkelijk doelwit'

Maarten Forceville aan Klub Melk
Morgennamiddag komt het Overlegcomité vervroegd samen. Dat betekent dat er gesleuteld gaat worden aan de huidige coronaregels. Eén van de maatregelen die op tafel ligt is een verstrenging van het nachtleven. Naast de ondertussen benodigde coronapas ligt daar het voorstel op tafel om een zelftest te verplichten om de nachtclub binnen te kunnen. Eventorganisator Maarten Forceville ziet de hele situatie met lede ogen aan.

"Ik stel me vooral de vraag wat de waarde is van alle voorafgaandelijke inspanningen die we geleverd hebben met de sector, maar ook met de bevolking. We horen al maanden dat het rijk der vrijheid geopend is. Dat de vaccinatiegraad in Vlaanderen hoog genoeg is. Dat we geen sectoren meer moeten sluiten. Wel, door die extra test (naast de vaccinatiepas) te verplichten in het nachtleven, dwing je die sector bijna tot een vrijwillige sluiting, wegens onhaalbaar. Wij moeten inzetten op medisch personeel, op wachtruimtes enzovoort. Wat mij frustreert is dat heel ons coronabeleid niet op wetenschappelijke studies is gebaseerd, maar op politici die af en toe een wild idee spuien. Onze regering heeft ondertussen al meer bochten genomen dan de gemiddelde coureur op Alpe D’Huez. Twee weken geleden lag de oorzaak van de vierde golf bij de kinderen in het onderwijs, vorige week op de werkvloer, dit weekend in het nachtleven, enzovoort", stelt Forceville, die met Klub Melk, zomerbar Bar Vital en pop-upbar Park Malt een aantal eventlocaties in Herent heeft en daar tevens schepen is.

Hij vraagt meer duidelijkheid over waar de besmettingen nu net ontstaan. Daar schort het tot op heden maar al te vaak aan. "Toon met cijfers aan welke profielen in het ziekenhuis terecht komen, en ga in overleg met die sectoren waar broeihaarden zouden ontstaan. Ik heb de indruk dat onze politici zich laten leiden door lobbygroepen. Die van het nachtleven stelt blijkbaar niets voor en is zo een gemakkelijk doelwit. Zo wordt in de horeca de verplichte ventilatie door de strot geramd. Een maatregel die in normale tijden nooit ons juridisch systeem zou doorgekomen zijn, maar door die verschrikkelijke pandemiewet is dit blijkbaar mogelijk. Een sector die anderhalf jaar gesloten is, moet nu opeens een mega-investering doen omdat enkele politici deze crisis niet de baas kunnen. En wat Minister Vandenbroucke niet begrijpt, is dat hij door zulke wilde, onrealistische ideeën als die bijkomende tests in het nachtleven, te lanceren, wel een heel economisch verval in werking zet, door twijfel te zaaien bij onze consumenten. Misschien komt de vierde golf er wel doordat de regering te lang getalmd heeft met de derde prik? Maar dat zullen ze waarschijnlijk nooit toegeven", meent Forceville.

Het blijft alleszins spannend afwachten naar de beslissing van het Overlegcomité morgen. Als de zelftest om de nachtclub te mogen betreden er effectief komt, ziet Forceville het somber in. "Eerlijk gezegd zie ik dat niet haalbaar. Ik ben dan ook vooral benieuwd hoe de regering dit in de praktijk ziet. Ik vermoed dat we dan op zoek zullen moeten gaan naar medisch geschoold personeel. Dat belooft een hele zoektocht te worden en nog eens extra kosten met zich mee te brengen. Laat ons het medisch personeel inzetten waar we ze het hardst nodig hebben: in de ziekenhuizen", zo besluit Forceville.

Lees meer over