Astrid Pollers (N-VA) weer kandidaat-burgemeester in Herent ondanks schandaal rond subsidiefraude en belangenvermenging

30 november 2023 | 10u11 | Gepost door redactie
Pollers

Burgemeester van Herent Astrid Pollers (N-VA) mikt op een tweede ambtstermijn. Niet onverwacht, maar wel opmerkelijk gezien de gelekte forensische audit van Audit Vlaanderen in februari en het feit dat de gemeente daardoor onder verscherpt toezicht werd geplaatst.

De audit volgde na een melding over onregelmatigheden binnen het Herentse gemeentebestuur. Het rapport van die audit ging naar de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie, nadat Audit Vlaanderen tijdens het onderzoek ook strafrechtelijke inbreuken aan het licht bracht. Bij ‘Project Smart Flow’, zouden er flink wat 'fouten' zijn ontdekt. Dat omvat een mobiliteits- en ICT-project waarmee verkeersknelpunten in Herent, Eeklo en Aalter slim in kaart gebracht konden worden. Herent trad op als ‘indiener’ van het project, met drie voorstellen die bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) neergelegd werden. TomorrowLab, een adviesbureau voor innovatie en strategie, was eveneens ook betrokken partij. Tim De Geyter zou optreden als projectcoördinator.

Simac, een informatietechnologiebedrijf van Christophe Lonnoy, niet toevallig tussen 2014 en 2022 ook voorzitter van de lokale N-VA-afdeling en gemeenteraadslid in Herent, kreeg deze opdracht. Het project kreeg een subsidie van bijna 200.000 euro van VLAIO. Voor het project gingen de drie gemeentes in zee met TomorrowLab en Simac. Dit zonder verplichte marktbevraging en mededingingsprocedure. Er zijn dus met andere woorden geen andere kandidaten bevraagd. Uit documenten bleek dat een samenwerking met Simac al vanaf de start door Pollers vooropgesteld werd. Ze kennen elkaar al even. Anderen kregen geen kans, waardoor Herent het gelijkheids- en transparantiebeginsel van de wetgeving rond overheidsopdrachten negeerde.

Het parket van Leuven stelde een onderzoek in naar subsidiefraude en belangenvermenging tegenover Pollers en Lonnoy. Desondanks trekt de lokale N-VA-afdeling opnieuw de kaart-Pollers. Zij haalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 1.009 stemmen en werd daarmee verkozen tot burgemeester. Huidig eerste schepen Maarten Forceville haalde drie stemmen meer -en dat niet als lijsttrekker- voor CD&V+ en lijkt de grootste uitdager te zijn voor Pollers. Vooruit en Groen gaan samen als 'PACT3020' naar de kiezer. Behoudt de inwoner van Herent vertrouwen in Pollers of is het tijd voor een nieuwe wind?

Lees meer over