Studenten vinden hun weg naar stille studeerplekken in Haacht

1 juni 2021 | 10u43 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
blokken in de bib
Nog tot 2 juli kunnen jongeren die een rustige studieplek zoeken opnieuw terecht in de bib van Haacht en Boortmeerbeek. Heel wat jongeren blijken van die mogelijkheid gebruik te maken. Daarnaast hebben ook al enkele studenten hun weg gevonden naar GC Den Breughel waar ook enkele stille studeerplekjes ter beschikking worden gesteld.

Veel studenten studeren in de bib

"Sinds 25 mei tot vandaag hebben zich voor beide vestigingen van de Habobib, zijnde Haacht en Boortmeerbeek, al zo'n 17 studenten ingeschreven voor een blokplaats", verduidelijkt bibliotheekmedewerker Kirsten Druez. "Momenteel is het goed verdeeld en hebben we nog niemand moeten weigeren of doorverwijzen naar het GC. Er zijn gemiddeld 3 blokplaatsen volzet gedurende een hele dag (9-12u, 12-17.30u en bij laatavondopening van de bib tot 20u). De verdere planning is op dezelfde manier ingevuld, dagelijks krijgen we nog inschrijvingen binnen."

Het gaat bij de studenten voornamelijk om hogeschool-/universiteitsstudenten. "De blok in Boortmeerbeek lijkt dit jaar wel 'geboomd'", aldus dus Druez. "We merken dat zich hier in tegenstelling tot voorgaande jaren meer studenten inschrijven."

Ook Den Breughel raakt bekend

GC Den Breugel doet deze maand, net zoals vorige blokperiode, weer dienst als back-up van blok@habobib. "Door de coronapandemie en bijhorende maatregelen kunnen hier wel minder studenten terecht dan andere jaren", verduidelijkt Sari Poels, medewerker van de dienst Jeugd en Welzijn van de gemeente Haacht. "De blok is een stressvolle periode voor studenten. Zeker in combinatie met de coronacrisis. Ze kunnen zich moeilijk focussen, hebben al maandenlang amper sociale contacten, de meeste lessen gaan online door... Vele studenten hebben ook nood aan goede faciliteiten om degelijk te studeren. Denk aan een eigen bureau, een goede internetverbinding, een stille omgeving... Het project blok@habobib kan hiervoor een deel van de oplossing zijn. De gemeente Haacht ondersteunt dit project als back-up om voor zoveel mogelijk studenten een plekje te kunnen aanbieden."

De meeste studenten die de weg naar GC Den Breughel vinden zijn studenten van het hoger onderwijs. Als ik me niet vergis zijn er in de HaBoBIB ook middelbare scholieren te vinden. Vorige plokperiode hebben tientallen studenten de weg gevonden naar onze back-up plekjes. Vandaag zijn er twee studenten die de weg naar onze plekjes hebben gevonden, maar we hebben dagelijks plaats voor 7 studenten. De back-up plekjes in het gemeentehuis zijn beschikbaar tot en met 30 juni.

Lees meer over