Landelijke wegen krijgen weer straatverlichting ‘s nachts

22 oktober 2020 | 10u59 | Gepost door annpeeters
led Rotselaar
Sinds eind 2019 wordt de straatverlichting in de gemeente Haacht geleidelijk aangepast. Zo wil de gemeente het elektriciteitsverbruik van de openbare verlichting in samenwerking met Fluvius verkleinen.

In 2018 besliste de Haachtse gemeenteraad unaniem om de infrastructuur van de verlichting over te dragen aan Fluvius en hen de opdracht te geven om het masterplan ‘Openbare verlichting’ uit te voeren. Het masterplan bestaat uit twee onderdelen. De huidige natriumlampen worden vervangen door ledverlichting. Gelijktijdig worden de brandregimes aangepast en in de landelijke wegen wordt overgegaan tot punctueel verlichten. Dit laatste betekent dat een aantal lichtpunten worden verwijderd waar de veiligheid niet in het gedrang komt, maar dat kruispunten en gevaarlijke punten wel verlicht blijven en extra aandacht krijgen. De gemeenteraad besliste eveneens unaniem bij de goedkeuring van het verlichtingsplan dat de punctuele verlichting tussen 23 en 5 uur zal worden uitgeschakeld.

Luisteren naar inwoners

De voorbije maanden werden de eerste straten aangepast volgens het goedgekeurde plan. Daarop volgden verschillende reacties van burgers die het wel belangrijk vinden dat er ’s nachts verlichting is op landelijke wegen. Specifieke voorbeelden zijn de wijk Hoogveld en straten in Sint-Adriaan. Op vraag van het gemeentebestuur werd aan de gemeenteraad in september voorgelegd om het brandregime opnieuw aan te passen.

Er werd beslist om de verlichting op landelijke wegen, ook ’s nachts, tussen 23 en 5 uur, te laten branden. In de straten waarin de verlichting de voorbije maanden al werd aangepast, wordt dus een nieuw brandregime voorzien. Die werken zijn voorzien op 28 en 29 oktober.  

Lees meer over