Kilien en Ben maken documentaire over het adopteren van een hond

20 oktober 2021 | 14u17 | Gepost door redactie
Documentaire

Met hun documentaire ‘Zo herder, zo hond’, breken Kilien Natens en Ben Pannekoucke een lans om bewust en met kennis van zaken een hond te adopteren. Want de weg is vaak lang en moeilijk, maar de beloning is groot.

Ben Pannekoucke (25), een videoproducer uit Ieper, en Kilien Natens (23), een freelance fotograaf en journalist uit Haacht, waren al meer dan vijf jaar een koppel toen ze zich afvroegen wat er zou gebeuren als ze de creatieve krachten bundelden. Een onderwerp was vlug gevonden. Terwijl Kilien zich een leven zonder honden niet kan voorstellen - heel haar leven waren ze aanwezig - droomt Ben al lang van een leven met een hond.

Waarom hebben jullie onderzoek gedaan naar adoptiehonden?

"We gingen met ons project in volle coronacrisis van start. Meteen al na de eerste lockdown hoorden we in de media tal van onrustwekkende berichten over de vele pups die plots in de asielen belandden. We wilden dat graag eens van nabij onderzoeken. En naarmate we er meer over hoorden, werd duidelijk dat we ons niet alleen op de link met de coronacrisis zouden richten, maar dat we veel verder moesten gaan en de hele adoptieprocedure onder de loep wilden nemen. Want bij de adoptie van een hond komt veel kijken."

Wat hebben jullie tijdens het onderzoek geleerd?

"Negen maanden lang hebben we ons in de wereld van de adoptie van een hond gestort. We hebben uitbaters van asielen geïnterviewd, adoptanten en hondentherapeuten. Steeds meer werd ons duidelijk dat de adoptie van een hond zelden over rozen gaat en dat veel adoptanten dat graag hadden geweten voor ze eraan begonnen. Niet om niet tot adoptie over te gaan, maar om er bewuster mee om te gaan. Als mensen op voorhand zouden beseffen dat honden die uit een asiel worden geadopteerd bijna altijd een rugzak hebben, hopen we dat ze zich op voorhand beter zouden informeren en zich vlugger zouden laten begeleiden. Dan zouden veel langdurige problemen kunnen worden vermeden. Dat zou veel leed bij honden én adoptanten besparen. Begin er met realistische verwachtingen aan, want net zoals mensen zijn honden zelden perfect."  

Welke boodschap willen jullie graag meegeven?

"Het lijkt misschien of we in de documentaire vooral de nadruk willen leggen op de vele moeilijkheden die er na de adoptie van een hond kunnen volgen. En dat is ook wel zo, maar veel mensen beseffen dat niet en haken jammer genoeg soms af. Terwijl dat meestal echt niet nodig is. We willen aantonen dat de weg vaak lang is, maar dat de beloning voor alle inspanningen alles waard maakt. Er bestaat niets mooiers dan een relatie tussen een geadopteerde hond en zijn of haar baasje die op vertrouwen is gebaseerd. De dankbaarheid en liefde die je van je hond krijgt is zo groot. Als we met onze reportage één adoptant bewust hebben doen nadenken over de adoptie van een hond en de juiste stappen hebben doen nemen, dan is onze missie geslaagd. Adopteer een hond, maar doe het bewust en met kennis van zaken. Zoals wij het zeker ook zullen doen als we een adoptiehond een geschikte thuis kunnen bieden. Want we weten nu dat een hond zich niet aan ons moet aanpassen, maar dat wij hem een thuis moeten kunnen bieden die bij hem past."

 De documentaire is te bekijken op You Tube via de link http://tiny.cc/ZoHerderZoHond 

Lees meer over