Haacht zet stap naar cameracontrole in blauwe zone, oppositie uit zorgen over privacy

26 februari 2025 | 16u56 | Gepost door anne.de-wever@…
Klapgat parking Haacht

De gemeenteraad van Haacht heeft principiële toestemming gegeven voor de plaatsing van vaste camera’s die de controle op het parkeerreglement in de blauwe zone zullen overnemen. Deze camera’s worden beheerd door een externe firma en zullen ingezet worden op de Markt en parking Klapgat. De maatregel moet de handhaving efficiënter maken, maar stuit op kritiek van oppositiepartij Groen-CD&V, die zich zorgen maakt over privacy en een gebrek aan duidelijke afspraken.

Met de komst van de camera’s wordt het gebruik van een parkeerschijf in de blauwe zone overbodig. Tot nu toe hing de controle af van de aanwezigheid van een parkeerwachter, maar met de nieuwe technologie kan de naleving van het reglement systematisch en zonder fysieke controleurs worden opgevolgd. De gemeente verwacht dat dit de doorstroming op parkeerplaatsen ten goede zal komen. "Om meer rotatie te krijgen binnen de parkeerplaatsen en in lijn met het moderniseren en digitaliseren, hebben we plannen gemaakt om camera's te plaatsen", zegt de schepen van Mobiliteit Kristel Godyns (N-VA). "Dat is een beslissing die vorig jaar, dus ook vorige legislatuur, in november 2024 genomen is door het college."

Oppositie vreest onbeheerde besluitvorming

De beslissing om de camera’s te plaatsen werd genomen zonder dat er op voorhand een reglement werd opgesteld over het gebruik en de verwerking van de gegevens. Oppositiepartij Groen-CD&V vindt dit problematisch en wijst erop dat er eerst duidelijke richtlijnen hadden moeten zijn over de locaties, het gebruik van de beelden en de bescherming van de privacy. “We hebben in de gemeenteraad gereageerd en gevraagd om uitstel van het besluit, omdat wij het onverantwoord vinden dat er een principiële beslissing wordt genomen zonder een bijhorend reglement”, zegt Brigitte Mouligneau van oppositiepartij Groen-CD&V. De aanvraag tot uitstel werd niet aanvaard.

Lees verder onder de foto.

camera
Op parking Klapgat zouden zeven camera's geplaatst worden en op de Markt twee.

Daarnaast uit de oppositie kritiek op het feit dat een externe firma de controle zal uitvoeren zonder dat er vooraf gedetailleerde afspraken zijn vastgelegd. De oppositie vreest dat de gemeente hiermee een blanco cheque uitschrijft, zonder voldoende garanties over de toegang tot en verwerking van de beelden. “Als men geen afspraken maakt met een private speler over wat er met die beelden mag gebeuren, zou men die beelden kunnen gebruiken om de privacy van mensen te schenden”, waarschuwt Mouligneau. Daarnaast is er ook onzekerheid over de financiële gevolgen. “Wat zijn de bijkomende kosten voor de gemeente?”, vraagt Mouligneau zich af. “Worden er later extra camera’s geplaatst? Want elke camera die je bijzet, is een grote kost voor de gemeente.”

Afspraken en pictogrammen 

Het gemeentebestuur erkent de bezorgdheden, maar benadrukt dat er wel degelijk afspraken gemaakt worden. "Het product voldoet aan alle GDPR-vereisten en is volledig in orde met artikel 6 van de GDPR. De nodige aanduiding zal voorzien worden." De geregistreerde beelden van de twee camera’s op de Markt en de zeven op Klapgat zullen uitsluitend gebruikt worden voor de handhaving van het parkeerreglement. Daarnaast worden er waarschuwingsborden geplaatst om inwoners te informeren over de aanwezigheid van de camera’s.

Godyns stelt bovendien dat de camera’s pas operationeel zullen worden nadat een reglement is opgesteld. "Het reglement moet goedgekeurd worden, en dan zal er overgaan tot communicatie naar de burgers toe over wanneer ze actief zullen zijn. Ook zullen we dan de nodige waarschuwingspictogrammen plaatsen", zegt de schepen. De oppositie blijft echter kritisch en vindt dat deze volgorde omgekeerd had moeten zijn: “Wij wilden eerst een duidelijk volledig dossier met een reglement en dan wilden wij daarover stemmen”, zegt Mouligneau.

Lees meer over