Haacht gaat vijf sterrenweides aanleggen

sterrenweides

Haacht is de 26ste gemeente in Vlaams-Brabant die een sterrenregister wil aanleggen, maar er komen ook vijf sterrenweides. 

Wensouders die worden geconfronteerd met vroegtijdig zwangerschapsverlies (onder 180 dagen) kunnen door het sterrenregister hun kind alsnog symbolisch laten erkennen. Annelies Maes, voorzitter Met Lege Handen: “Ouders hebben met veel zorg een naam voor hun kindje gekozen. Een naam hebben betekent dat je bestaat. Een sterrenregister, ook al is dit nu uitsluitend nog symbolisch, is een extra erkenning die voor de ouders zeer belangrijk is.”

Sterrenweides

“Erkenning van dit verlies en een plaats waar wensouders hun sterrenkindje kunnen herdenken zijn belangrijk in het rouwproces. Dit mag niet langer een verborgen verdriet blijven. Het kan iedereen overkomen en als gemeente willen we de wensouders ondersteunen om dit verdriet een plaats te geven”, zei Steven Swiggers, burgemeester Haacht.

Rouwverlof

Naast de sterrenweides en sterrenregister is er nu ook de uitbreiding van het rouwverlof bij vroegtijdig zwangerschapsverlies. De Vlaamse regering nam zeer recent onder impuls van minister Rutten de beslissing om voor lokale en Vlaamse ambtenaren twee dagen rouwverlof toe te kennen bij vroegtijdig zwangerschapsverlies. Dat wordt nu uitgebreid naar de partner. Dat maakte minister Rutten bekend tijdens haar bezoek in Haacht. In totaal zijn er 137.000 lokale en Vlaamse ambtenaren aan het werk. Voor Haacht zou dat voor hun 177 ambtenaren van toepassing zijn.

 

Lees meer over