Gunter Hauspie en Reinhart Croon brengen WK Wielrennen toch naar Haacht

23 september 2021 | 14u37 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
wk wielerboek
Alhoewel het parcours van het WK Wielrennen niet door Haacht loopt, brengen de Haachtse creatieve jeugdvrienden Gunter Hauspie en Reinhart Croon het WK toch naar Haacht met hun WK-boek.

Ze kennen elkaar meer dan 30 jaar, zijn even lang vrienden maar werkten bij de realisatie van het boek ‘Leuven wielerstad’  nu pas voor het eerst samen. Toch stond die samenwerking eigenlijk een beetje in de sterren geschreven. Want terwijl voor Gunter Hauspie  (50) als historicus, journalist en auteur woorden een belangrijke rol in zijn leven spelen, vormen tekeningen de rode draad in het leven van illustrator, cartoonist, stripauteur en grafisch vormgever Reinhart Croon (50).  Een ideale match bleek als snel wanneer ze beslisten  om samen een boek over de wielergeschiedenis van Leuven en zijn wijde omgeving, waaronder dus ook Haacht, te maken. Dat dat boek er moest komen, dat stond voor Gunter, als grote wielerfanaat, vast. 

Het WK dat zo dichtbij zou worden gereden, daar moest hij iets mee doen. “Het was zijn idee”, bekende Reinhart meteen groothartig bij het begin van ons gesprek. Want naast wielerfanaat, is Gunter misschien nog meer gebeten door verhalen. En daar zijn er rond het WK in onze omgeving meer dan legio van.  Over het wielrennen had hij al een dozijn boeken geschreven. Maar de kleine grote verhalen rond het WK in onze streek, die waren nog nooit te boek gesteld. “En al zeker niet zoals wij dat doen”, vertelt Gunter. “Want bij de verhalen die ik neerschreef, maakte Rein passende, eigenzinnige tekeningen. Je vindt in het boek geen wirwar van allerlei foto’s, maar gelaagde prenten waarnaar je kan blijven kijken, vaak verborg hij er kleine bijzondere boodschappen in.”

Bijzonder zijn zeker ook de verhalen die je al lezend ontdekt. Zoals dat van Jokke Wouters  die voor een groot feest in Wakkerzeel zorgde wanneer hij Parijs-Tours won, maar nadien door een val zijn wielerloopbaan plots moest stoppen; of van Jef Scherens die eigenlijk afkomstig is van de Hanewijk in Werchter. “Het merendeel van de verhalen die ik door mijn opzoekwerk en tal van interviews heb kunnen neerschrijven, kende ik zelf ook niet”, bekent Gunter. “Zoals dat van Emile Sweron , de eerste Belgische kampioen wielrennen, die was eigenlijk van Haacht afkomstig, maar studeerde in Leuven. Niemand weet dat hier.” Zelfs familieleden van wielrenners die in het boek worden opgevoerd, wisten er vaak niets van. “Geregeld krijgen we bedankingen voor ons boek”, aldus nog het duo. “Voor het feit dat wij dit eens neergeschreven hebben. En daar doen we het voor. Dat ze niet vergeten worden.”

Het boek, dat het duo in eigen beheer uitbracht, is onder meer te koop via hun eigen website www.leuvenwielerstad.be

Lees meer over