Groen licht voor het lokaal dienstencentrum in Haacht

ldc haacht
Op de gemeenteraad van 25 oktober 2021 werd groen licht gegeven voor de komst van het lokaal dienstencentrum aan Klapgat. De plannen voor het centrum dateren al van de vorige legislatuur maar zijn de laatste maanden in een stroomversnelling gekomen. Het staat nu vast dat het lokaal dienstencentrum er in 2022 komt op de initieel voorziene locatie.

Lokaal dienstencentrum

Een lokaal dienstencentrum is een relatief nieuw concept in Vlaanderen maar ondertussen zijn er in de provincie Vlaams Brabant toch al een 25 zogenaamde LDC’s. Elk lokaal dienstencentrum heeft een eigen karakter maar biedt als ontmoetingsplaats toch hoofdzakelijk dezelfde activiteiten aan. Zo zullen er allerhande informatieve, recreatieve en vormende activiteiten aangeboden worden en dit telkens aan democratische prijzen of zelfs gratis. Die activiteiten zijn bedoeld om het sociale netwerk van de deelnemers te versterken met bijvoorbeeld vragen over thuiszorg. Daarnaast kunnen mensen er bijvoorbeeld ook deelnemen aan allerlei hobbyactiviteiten zoals yoga- of knutselsessies. Ook kan je er lessen volgen om bijvoorbeeld met een computer te leren werken of een nieuwe taal te leren.

Daarnaast is het ook de bedoeling dat de lokale Haachtse verenigingen een extra locatie ter beschikking krijgen om activiteiten te organiseren. Het lokaal dienstencentrum zal immers flexibele ruimtes ter beschikking kunnen stellen van 50 tot 300 vierkante meter.

In het LDC zal ook een cafetaria worden ondergebracht waar in een ongedwongen kader aan democratische prijzen zal kunnen worden gegeten en gedronken voor of na een activiteit.

Vzw Thuis Leven

Een lokaal dienstencentrum van nul opstarten vergt heel wat investeringen en de nodige financiële middelen. Het gemeentebestuur van Haacht besliste daarom enkele jaren uit financiële redenen om de uitbating van het LDC niet op zich te nemen. Hiervoor gaat het een samenwerking aan met vzw Thuis Leven. Deze vzw baat sinds kort ook de assistentiewoningen in hetzelfde gebouw uit. De gemeente belooft dat de samenwerking tussen de gemeente Haacht en vzw Thuis Leven de komende jaren intens zal zijn nu de gemeente ook zal zetelen in de beheersraad van het LDC en er een heel aantal van de bestaande gemeentelijke activiteiten zal onderbrengen. Op deze manier willen beide partijen verzekeren dat het langverwachte LDC meteen een succes wordt.

Nu de samenwerking tussen vzw Thuis Leven en gemeente Haacht op papier staat, benadrukt vzw Thuis Leven dat de plannen en de afwerking van de cascoruimtes de komende weken en maanden spoedig zal gebeuren. De vzw zoekt nog een geschikte centrumleider. Zij benadrukken dat mensen die interesse hebben kunnen solliciteren op info@thuisleven.be.

Opening in 2022

Begin 2022 wordt er door Thuis Leven een infomoment gepland met concretere plannen en ze hopen nog voor de zomer van 2022 de eerste activiteiten te kunnen organiseren.

Lees meer over