VZW Bremtkermis brengt warmte en hoop in Wallonië

9 december 2021 | 11u22 | Gepost door annpeeters
bestuur
Corona gooide roet in het eten voor een normale editie van Bremt Kermis. Een goed doel steunen met de opbrengst zat er deze keer niet in, maar het bestuur bleef niet bij de pakken zitten en zette een actie op om de getroffen families in Wallonië te steunen. 

Ondanks moeilijke coronatijden besloot de Vzw Bremtkermis de voorbije zomer toch mensen uit de buurt samen te brengen op hun zondagsterras. Dankzij de vele aanwezigen, de muziek van Harmonie Bierbeek en de wielerwedstrijd werd het daarbuiten een gezellige boel. "Door de beperkingen wisten we vooraf dat er minder winst zou zijn en we dus ook geen groot doel konden steunen", zegt Denise Hendrickx van Vzw Bremtkermis.

"De vreselijke beelden van de overstromingen in Wallonië hebben ons allen sterk geraakt en de keuze was dan ook vlug gemaakt. We besloten met ons bestuur dit jaar voor de slachtoffers van de watersnood in Wallonië te gaan. We gingen zelf op pad en trokken een drietal keer naar de getroffen streek, om met de mensen te praten en naar hun noden te luisteren. Na een moeilijke en zeer confronterende zoektocht zijn we in Pepinster begonnen. Al heel vlug hadden we een lange lijst met noden klaar. We brachten bij verschillende gezinnen wasmachines, droogkasten, diepvriezers, donsdekens en lakens. Pepinster raakte dankzij enkele vrijwillige dorpelingen redelijk georganiseerd. Wij trokken dan ook verder via Trooz en kwamen zo in Fraipont terecht."

In Fraipont was weinig organisatie te zien. "De mensen zijn er moedeloos en voelen zich aan hun lot overgelaten. Ze wonen op de bovenverdiepingen van hun getroffen woningen, met velen samen, zonder nutsvoorzieningen. We kozen een wijk tegen de Vesder en gingen van deur tot deur vragen naar de grootste noden van de gezinnen. Thuis zochten we alles bij elkaar en gebruikten we onze winst van de kermis om aankopen te doen. Met volle bestelwagens en de feestremorque van de gemeente brachten we alles ter plaatse.  Vrijwilligers hielpen met taart en gebak, koffie en warme chocomelk, wat tafels en stoelen, knutselmateriaal, schmink, ballonnen en muziek, meer was niet nodig om de bewoners een warme gezellige namiddag te bezorgen. We gaven de inwoners ook een inschrijfstrook voor mogelijke Sinterklaasgeschenken."

En opnieuw gingen ze aan de slag. "We verzamelden samen met de kinderen van de Kinderberg, ’t Klavertje Bierbeek en de PDC school van Veltem massa’s speelgoed. We sorteerden, we wasten, we naaiden poppenkleren, we telden puzzels, … in ons Sinterklaasatelier. We breiden 70 sjaals en kregen er nog veel meer van vrijwilligers die ons hielpen. We vulden 82 grote jute Sinterklaaszakken volgens leeftijd en geslacht en op vraag van ouders en grootouders met allerlei verwennerijen. Sint en zijn 5 Zwarte Pieten brachten alles deur aan deur in de Cité van Fraipont. En of ze blij waren?"

Het bestuur van Vzw Bremtkermis wil alle mensen bedanken die gesponsord hebben, die goederen leverden, die bakten, die breiden, die bestelwagens leenden, …. "Wij sloten ons project in schoonheid af. We hebben ons gesmeten, maar beseffen maar al te goed dat de toestand nog steeds schrijnend is. Het was een ander jaar, voor ons heel intensief, maar we zijn blij dat we dit konden waarmaken."

bremt
bremt
bremt
bremt
bremt
bremt
bremt
bremt

Lees meer over