Verledding openbare verlichting gestart in Opvelp

led
De gemeente Bierbeek bouwt tegen eind 2023 haar integrale openbare verlichtingspark om naar zuinige ledverlichting. Om dat mogelijk te maken, tekende het bestuur een overeenkomst met netbedrijf Fluvius.

Burgemeester Johan Vanhulst: “Bierbeek is hiermee heel wat ambitieuzer dan de algemene doelstelling om alle lichtpunten  in Vlaanderen tegen 2030 om te bouwen naar leds. Via de versnelde ombouw mikt de gemeente vooral op een forse daling van haar energieverbruik, -kosten en CO²-uitstoot.”

Vandaag beheert Fluvius 1.200.000 lichtpunten in opdracht van 300 Vlaamse steden en gemeenten. Het netbedrijf helpt elk lokaal bestuur om hun lichtpark doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken. Dat gebeurt onder meer via de toepassing van brandprogramma’s die de verlichting op sommige momenten dimmen of doven, en door de ombouw van oude lampen naar energiezuinige leds. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie.

Ledombouw van Bierbeek in cijfers

In Bierbeek staan momenteel 1.807 verlichtingstoestellen opgesteld die samen in 2019 319.875 kilowattuur elektriciteit verbruikten, goed voor een CO²-uitstoot van 74.211 kg.  

Vandaag staan er al 145 ledtoestellen in de gemeente. Een volledige ombouw van het lichtpark naar led zal een jaarlijkse besparing van meer dan 50% opleveren, zowel in verbruik, kost als CO²-uitstoot.

Het selectief doven van de openbare verlichting (tussen middernacht en 5 uur) vanaf 2017 leverde ons toen al een jaarlijkse besparing van 35% op. Voordien verbruikte onze openbare verlichting  immers nog 498.000 kWh.

Minimale hinder voor buurtbewoners

Fluvius tracht de hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. Zo loopt de plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen gespreid in de tijd. In de tabel hieronder vind je de grote lijnen van de planning:

tabel

In principe wordt enkel de lamp met armatuur vervangen. Aangezien de huidige sierpalen in de dorpskernen van Opvelp en Bierbeek niet geschikt zijn voor ledlampen, worden hier meteen ook nieuwe palen geplaatst. Ook bij de aanleg van nieuwe voet- of fietspaden kiezen we voor nieuwe palen indien het elektriciteitsnet ondergronds wordt gelegd, zoals recent in de Pellenbergstraat, binnenkort in de Opvelpsestraat en Bergstraat en eind dit jaar in de Korbeek-Losestraat en een deel van de Bierbeekstraat.

Mogelijkheden voor licht op maat

Door de plaatsing van ledlampen wordt het nu ook mogelijk om de lichten te dimmen. Bij wijze van experiment zal de nieuwe ledverlichting in Opvelp tussen 22 en 6 uur gedimd worden tot 50%. Bij een positieve evaluatie is dit een mooi alternatief voor het huidige selectief doven van de straatverlichting tussen middernacht en 5 uur, en kan dit regime op alle nieuwe installaties toegepast worden. Het is de gemeenteraad die hier de uiteindelijke beslissing zal nemen.

led

Lees meer over