Tiensesteenweg van 5 tot en met 12 augustus volledig afgesloten voor rioleringswerken

23 juli 2019 | 23u38 | Gepost door redactie
Tiensesteenweg van 5 tot en met 12 augustus volledig afgesloten voor rioleringswerken
Na het bouwverlof start Aquafin belangrijke rioleringswerken op de Tiensesteenweg (N3) in Lovenjoel. Vanaf maandag 5 augustus tot en met zondag 11 augustus is de Tiensesteenweg ter hoogte van De Warande - net voorbij het kruispunt Pellenbergstraat/Stationsstraat Lovenjoel - volledig afgesloten voor alle autoverkeer. Op deze plek wordt onder de Tiensesteenweg een belangrijke aansluiting voor de riolering gemaakt.
Het bericht Tiensesteenweg van 5 tot en met 12 augustus volledig afgesloten voor rioleringswerken verscheen eerst op Leuven Actueel.

Voor het doorgaand verkeer is er een omleiding voorzien via Lubbeek-dorp via de Pellenbergstraat, Ganzendries, Kapelstraat, Lubbeekstraat, Bollenberg, Dorpskring, Dorpsstraat, Heide en Aarschotsebaan richting Boutersem en vice versa. De halte ‘Lovenjoel-dorp’ van bus 380 van De Lijn worden tijdelijk verplaatst. Zwaar verkeer boven 3,5 ton moet omrijden via de E40 via de Meerdaalboslaan en ring van Tienen. Voetgangers en fietsers kunnen wel nog (voorzichtig) passeren langs de werfzone.

Vanaf 12 augustus tot eind september wordt er langs de Tiensesteenweg riolering aangelegd richting Pellenbergstraat. Deze werken situeren zich naast de rijbaan. Tijdens de werken blijft doorgaand verkeer op de Tiensesteenweg mogelijk.

Pellenbergstraat en Ganzendries vanaf 12 augustus afgesloten

Vanaf 12 augustus starten ook voorbereidende nutswerken in de Pellenbergstraat en Ganzendries. Aansluitend wordt hier door Aquafin nieuwe riolering aangelegd. De weg wordt gedurende 8 maanden afgesloten voor alle autoverkeer. Hier komt onder andere een gescheiden rioolstelsel. Dit betekent dat afvalwater gescheiden van regenwater zal worden opgevangen. Waar mogelijk wordt het regenwater aangesloten op bestaande of nieuwe grachten. Ter hoogte van de O.L.-Vrouwstraat komt er een regenwaterbekken en een pompstation om het afvalwater van de achterliggende straten via de Varenberg tot aan de Ganzendries te brengen. In de Pellenbergstraat wordt er naast woning nummer 10 een gelijkaardig bufferbekken gebouwd. In de zones waar er riolering wordt geplaatst, zal de huidige rijwegverharding vernieuwd worden in asfalt (binnen de bebouwde kom) of beton (buiten de bebouwde kom). De gemeenten Lubbeek en Bierbeek voorzien ook de aanleg van een nieuw vrij liggend fietspad.

Voor het verkeer wordt er een omleiding voorzien via Boutersem (Aarschotsebaan) en verder via Drogenhof en Heide naar Lubbeek-dorp. Vrachtwagens boven 3,5 ton dienen om te rijden over Leuven of Tienen via de gewestwegen N2 en N3, of via de E40. Fietsers en voetgangers met bestemming “in de werfzone” zijn toegelaten maar gaan enkel toegang hebben over een minder-hindersteenslaglaag. Doorgaand fietsers- en voetgangersverkeer gebruikt beter de naastgelegen verbinding Bieststraat- Varenberg of in bepaalde latere fasen Bieststraat-Nederblok om vanuit de Tiensesteenweg Pellenberg te bereiken.

Waarom deze werken

Met deze werken wil Aquafin het afvalwater van 1100 inwoners uit Lubbeek en Bierbeek, dat nu nog in de baangrachten belandt, verzamelen en aansluiten op het rioleringsnet. Op termijn zal dit, na voltooiing van andere projecten, verder opgetrokken kunnen worden tot 1400 inwoners. Het afvalwater wordt aangesloten op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Haasrode en zal zo niet langer ongezuiverd in de natuur terechtkomen.

 

Het bericht Tiensesteenweg van 5 tot en met 12 augustus volledig afgesloten voor rioleringswerken verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over