Staatssecretaris Sammy Mahdi bezocht Ave Regina in Bierbeek

ave regina bierbeek
40% van de Belgen riskeert digitale uitsluiting omdat ze geen toegang hebben tot een laptop of computer of door een gebrek aan digitale vaardigheden. DigitalForYouth.be is een organisatie die zich inzet om jongeren digitaal op weg te zetten. Tijdens de coronacrisis werd het belang hiervan nog eens verduidelijkt. Via de Nationale Loterij kan de organisatie bijgevolg rekenen op bijkomende financiële ondersteuning. Staatssecretaris Sammy Mahdi bracht vorige week een bezoek aan Ave Regina, een zorginstelling ondersteund door DigitalForYouth.be, in Bierbeek.

DigitalForYouth.be is een jonge vzw die zich inzet voor digitale inclusie, en dat vooral voor jongeren. Lang niet alle jongeren in België hebben toegang tot de digitale wereld. Dit kan leiden tot sociaal isolement, een leerachterstand en minder kansen op een goede schoolcarrière of een vlotte loopbaanstart. DigitalForYouth.be bezorgt laptops aan verschillende projecten die helpen de digitale geletterdheid van jongeren te verbeteren.  

Door de coronacrisis diende noodgedwongen een digitale versnelling ingezet te worden, maar die was lang niet evident voor iedereen. Daarom werd beslist om de organisatie financieel te ondersteunen. DigitalForYouth.be ontving van de Nationale Loterij een bedrag van 143.785 euro vanwege haar bijzondere bijdrage aan onze maatschappij ten tijde van de corona epidemie. 

Een van deze projecten is Ave Regina, een zorginstelling die zorg en ondersteuning biedt aan jongeren en volwassenen met een mentale beperking, gedragsstoornissen of emotionele stoornissen. Ze wil hen digitale geletterdheid bijbrengen, om hun creatief nadenken, ruimtelijk inzicht en probleemoplossend denken te verhogen. 

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) is onder de indruk van dat project. ‘In corona tijden is het nog maar eens duidelijk geworden hoe belangrijk digitale geletterdheid wel is. Miljoenen mensen werden verplicht om te telewerken of online les te volgen. Het is mooi om te zien dat, met de hulp van de Nationale Loterij, ook jongeren voor wie het niet zo vanzelfsprekend is alles digitaal te doen, worden ondersteund in deze opdracht.’  

Erik Vanwoensel, directeur van Ave Regina, is tevreden met de laptops die ze kregen van DigitalForYouth.be. Ze organiseren al jaren een programmeerklas om de vrije tijd van de kinderen en jongeren zinvol maar ook leuk in te vullen. ‘Het is niet altijd simpel om voor al onze jongeren voor een goede laptop te regelen. Met de 16 laptops die we kregen van DigitalForYouth.be hebben we eindelijk voldoende materiaal voor zowel de huiswerkklas als de programmeerklas. Zo kunnen we al heel wat jongeren helpen hun weg te vinden in de digitale wereld. We zijn heel blij dat Nationale Loterij dankzij haar spelers mee kan stappen in ons verhaal en ze extra ondersteuning voorziet.’ 

ave regina

Lees meer over