Gemeente niet tevreden met halte-oefening van De Lijn

3 december 2020 | 11u23 | Gepost door annpeeters
De Lijn
De gemeente Bierbeek protesteerde al tegen het nieuwe Openbaar Vervoerplan 2021 van De Lijn omwille van de inkrimping van de dienstverlening op haar grondgebied. Het is bijzonder pijnlijk dat de verbindingen met het hoofddorp Bierbeek vanuit Korbeek-Lo én Lovenjoel én Opvelp verdwijnen. Ook het afschaffen van bushaltes op de Tiensesteenweg ziet het gemeentebestuur niet zitten.

De gemeente Bierbeek formuleerde fundamentele bedenkingen bij onder meer het principe van basisbereikbaarheid, dat eenzijdig vraaggericht is en daardoor vooral economisch wordt vertaald en te weinig sociaal wordt uitgewerkt. Anderzijds zijn er ook bedenkingen bij de combimobiliteit en multimodaliteit welke als gehanteerde concepten te veel uitgaan van actieve voor- en na-verplaatsingen (met de fiets of te voet): een deel van de inwoners zal nog moeten worden overtuigd van deze bijkomende inspanningen. Tenslotte rijzen er ook vragen bij het Vervoer op Maat dat nog niet concreet is uitgewerkt als alternatief voor geschrapte lijnen en dienstverlening.

Daarom is het schepencollege ook tegen het afschaffen van haltes op de lijnen die zouden blijven (stadsnet, aanvullend net, nacht- en schoolbussen). "Het is al erg dat de dienstverlening wordt verminderd en nu worden bijkomend nog bushaltes afgeschaft. Trop is te veel", zegt schepen van mobiliteit Cil Cuypers. "Het voorstel om haltes te schrappen op de Tiensesteenweg lijkt ons niet te rijmen met het feit dat deze weg bedoeld is als hoogwaardige openbaar vervoersas. Dat is volgens ons een ‘contradictio in terminis’."

Er kunnen geen haltes geschrapt worden aan de groothandel-site (Carrefour, Brico, Krefel, Lidl en Aldi...) met zeer vele bezoekers die niet allemaal met de auto of fiets komen. Ook andere haltes zijn belangrijk voor het woonzorgcentrum en de cluster van assistentiewoningen in Korbeek-Lo. De halte Bierbeekstraat moet fungeren als opstappunt voor Korbeek-Lo Noord welke lijn 9 als ontsluiting in de toekomst ziet verdwijnen. De halte Pastoriestraat ligt in de schoolomgeving en eveneens in de kern van Korbeek-Lo. De halte Lovenjoel Centrum en Oude Baan zijn recentelijk zelfs aangepast en toegankelijker gemaakt.

"Andere haltes zijn ook belangrijk voor nachtbussen in functie van verkeersveiligheid én sociale veiligheid. Nachtbussen zijn trouwens zuiver ‘functionele lijnen’. Het economisch rendement van de tijdswinst is bijzonder klein. Hetzelfde geldt voor de schoolbussen. Er zouden geen haltes mogen verdwijnen op deze lijnen, nergens in Bierbeek. Er moeten zelfs bijkomende haltes voorzien worden voor de toekomstige openbare vervoers-taxi. Bierbeek wil dus dat de huidige infrastructuur wordt behouden."

Lees meer over