Dé lindeboom is niet meer…

21 september 2020 | 17u04 | Gepost door annpeeters
Lindeboom
De bekendste boom van Bierbeek is jammer genoeg aan het einde van zijn leven gekomen. De 190 jaar oude lindeboom op het kruispunt van Hoogstraat en Korbeek-Losestraat wordt op dinsdag 22 september geveld. Hij is al lang ziek en dreigt nu om te vallen, waardoor de veiligheid van de voorbijgangers en het verkeer in gevaar komt.

De linde werd in onze streken vroeger aangeplant als ‘vrijheidsboom’. Dat gebruik namen we over van onze zuiderburen die na de Franse revolutie meer dan 60.000 vrijheidsbomen aanplantten, die er nu nog vaak staan. "‘Onze’ linde werd aangeplant omstreeks 1830 na de Belgische revolutie. Na 150 jaar begon zijn neergang, er kwam zelfs een boomchirurg aan te pas en in 1984 werd de lindeboom ‘verzwaard’ met beton in de holle stam", zegt Bierbeeks burgemeester Johan Vanhulst. 

Aangezien de linde toen al ten dode opgeschreven stond, plantte het gemeentebestuur o.l.v. burgemeester Josse Denonville in 1990 een nieuwe linde naast de oude. "Daardoor kan je ook in de toekomst deze locatie op het kruispunt van vijf wegen tussen Bierbeek, Haasrode en Korbeek-Lo “aan de lindeboom” blijven noemen."

Gezien de historische waarde kreeg de lindeboom ook een plaats op de inventaris van onroerend erfgoed: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/306190. "Daarom willen we de herinnering aan de lindeboom op een of andere manier behouden. Hout van een linde is niet geschikt om een buitenkunstwerk van te maken. Bij het vellen van de boom proberen we wel delen te recupereren, om in een of andere vorm een plaats te geven in het gemeentehuis. Zo blijft dit stukje erfgoed van onze gemeente bewaard. Ook verzamelen we graag nog foto’s van vroeger, waar onze lindeboom in al zijn glorie op staat te pronken. Deze zijn welkom via info@bierbeek.be"

Lindeboom
Pol Vanden Bempt
Lindeboom
Pol Vanden Bempt

Lees meer over