Bruulbos in Bierbeek wordt vijf hectare groter, eerste 1400 boompjes aangeplant

16 november 2023 | 19u24 | Gepost door annpeeters
bomen planten
Zondag werden de eerste 1400 boompjes aangeplant, samen met Bierbeekse jeugdverenigingen uit de omgeving. Deze plantactie kadert binnen het Boomweekend.

Net als op tal van andere locaties in Vlaanderen gingen ook in Bierbeek jonge boompjes de grond in. Onder het motto ‘Bossen planten voor de jeugd, met de jeugd’ staken Chiro Hiperlie en Chiro Karoo de handen uit de mouwen. De actie kadert binnen het eerste Boomweekend.

Boomweekend

Van 17 tot en met 19 november 2023 bundelden de Bosalliantie en Vlaamse jeugdbewegingen hun krachten voor het allereerste Boomweekend. Bossen voor de jeugd, maar vooral door de jeugd. Tijdens het Boomweekend worden er op zo’n 50 locaties in Vlaanderen zoveel mogelijk bossen aangeplant. Zo ook hier in Bierbeek. Alle info op www.boomweekend.be.

7 hectare extra bos

“Het is een goede zaak dat er in Bierbeek extra bos bijkomt. Minstens even belangrijk is het dat de inwoners van Bierbeek zich betrokken voelen. Daarom zijn we ook blij dat twee lokale Chirogroepen mee de handen uit de mouwen steken. Zij zijn per slot van rekening ook diegenen die van dat nieuwe bos zullen kunnen genieten”, zegt Frederik De Buck, schepen van Omgeving, Duurzaamheid en Natuur. 

“De grond waarop het extra bos gerealiseerd wordt, kwam vrij na een ruiloperatie waarbij zowel de OCMW’s van Bierbeek en Leuven, ANB, als enkele lokale landbouwers betrokken waren. De gemeente speelde een belangrijke rol door landbouw en natuur rond de tafel te brengen. Dankzij intens overleg kwamen we tot een door iedereen gedragen oplossing. En zo wordt het nu mogelijk om het bestaande Bruulbos uit te breiden”, zegt burgemeester Johan Vanhulst.

De komende jaren zal het Bruulbos in totaal 7 hectare groter worden. Dit jaar 5 hectare en in de winter van 2024-2025 wordt er nog eens 2 hectare bebost. Het bos, deels eigendom van de gemeente en deels eigendom van ANB, wordt dan zowat 40 hectare groot.

Boswachter Marc Struelens (ANB): “Ongeveer de helft van de bosuitbreiding wordt aangeplant, voor het overige werken we met natuurlijke verbossing, groepjes bomen en solitaire bomen zodat er een heel gevarieerd boslandschap ontstaat. Deze winter bestaat de aanplanting uit 11.000 inheemse bomen zoals Wintereik, Boskers, Haagbeuk en Winterlinde, aangevuld met een variatie aan struiken. Zo ontstaan er mooie bosranden.”

kaart

Lees meer over