Bomen gerooid in broedseizoen, herstellingswerken Papiermoleken gestaakt

Oaselaan

Het Bierbeekse gemeentebestuur heeft de werken aan het Papiermoleken in Korbeek-Lo onlangs een halt toegeroepen. Er werden bomen gerooid in vol broedseizoen en dat was tegen de afspraken. Het project staat onder leiding van het Regionaal Landschap Dijleland.

Het Regionaal Landschap Dijleland voert aan de Oaselaan aan het Papiermoleken werken uit ter herstelling van de natuur in de parktuinen. Bij de aankondiging van de werken goed drie jaar geleden zagen buurtbewoners mogelijke problemen ontstaan. Kort geleden gebeurde dat ook en verwittigden ze het gemeentebestuur. Die stelde vast dat er middenin het broedseizoen bomen werden gerooid. Dat was niet afgesproken en de werken werden gestopt.

Het gemeentebestuur merkte op dat in het dossier van het Agentschap Natuur en Bos dat deze werken aan de vijver, pas in september na het broedseizoen mochten beginnen. Deze activiteiten werden nu stilgelegd tot september. Bij het Regionaal Landschap Dijleland werd de fout toegegeven. Ze wilden tijdens deze droogte de gelegenheid te baat nemen om slibruiming te verrichten. Daarvoor moesten ze een tijdelijke dijk construeren ter opslag van dit materiaal. Ze wilden van twee eilandjes gebruik maken om dit er te plaatsen. Door die bomen te vellen hadden ze rechtstreeks toegang daartoe. De aannemer was niet op de hoogte van de gemaakte afspraken, in september zullen de werken hervatten.

Deze beslissing heeft geen gevolgen voor de werken aan het aangrenzende Dalemhof, daar worden acht woonunits gebouwd die onderdeel zijn van een cohousingproject.

Lees meer over