Bierbeekse Maria Coopmans wordt 102

Maria Coopmans werd 102
De derde oudste inwoner van Bierbeek, Maria Coopmans, is vandaag, 102 jaar geworden. Maria woont nog steeds in het ouderlijk huis waar zij geboren werd, in de Oude Geldenaaksebaan, niet ver van Mollendaalbos. Van achter haar raam geniet ze dagelijks van de tientallen wandelaars en fietsers die passeren om te komen genieten van de Bierbeekse natuur.

Maria stamt uit een landbouwersgezin, waarin zij samen met haar zus opgroeide. Op haar 18de reeds trouwde ze met René Peeters. Iets meer dan een jaar later werd hun zoon Alfons geboren. Vandaag heeft Maria 1 kleinzoon, 2 achterkleinkinderen en 3 achterachterkleinkinderen. De jongste is 101 jaar jonger dan haar. Met haar man René runden zij jarenlang een slagerszaak in de toenmalige Minckelersstraat in Heverlee. In 1951 trokken ze samen naar Congo, waar ze hun passie en beroep verder zetten. “Wij hebben heel hard gewerkt. We deden altijd alles samen: samen gaan slapen, samen opstaan, samen werken. In Congo stonden we al om 2 uur ‘s nachts op. Na de middag deden we dan wel een siësta”, vertelt Maria. In 1964 keerden ze definitief terug naar België.

‘Hier geboren, hier sterven’

Sinds het overlijden van haar echtgenoot René in 1992 woont Maria alleen. Ze kan rekenen op de thuisdiensten van het OCMW voor dagelijkse ondersteuning als koken, poetsen en boodschappen doen, en daar is Maria heel dankbaar voor. In het weekend kookt ze nog graag haar eigen potje. Haar woning verlaat ze enkel nog om naar de kapper te gaan. “Ik ben zo gelukkig hier in mijn huizeke: ik doe wat ik wil, ik eet wat ik wil. Ik ben hier geboren en ik hoop hier ook te sterven.” Twee jaar geleden werd Maria voor de eerste keer in haar leven opgenomen in het ziekenhuis voor een heupoperatie na een val, maar na een maand was ze al terug thuis: “Ik deed mee de ‘gymenasse’ met al de anderen. Als die dat kunnen kan ik dat ook, dacht ik toen”. Maria kocht er nog speciaal een trainingsbroek voor.

Elke dag een pintje

Het geheim van Maria om zo lang te leven? “Elke dag mijn pintje bier bij het middageten, want water is toch maar water, hé!”, grapt Maria. Maar vandaag nipt ze graag aan een glaasje champagne voor deze speciale gelegenheid. De felicitaties van burgemeester Johan Vanhulst (CD&V) en haar directe buren die goed waken over ‘madame’ nam ze met alle plezier in ontvangst.

Foto: Bierbeek Leeft

 

Lees meer over