Bejaarden voor duizenden euro's opgelicht door nepmedewerkers van de bank

6 februari 2024 | 14u14 | Gepost door annpeeters
bejaard
In Bierbeek en Opvelp zijn de voorbije dagen bejaarden opgelicht door iemand die zich uitgeeft als een medewerker van de bank. Omdat de verhalen gelijklopend zijn, doet dit vermoeden dat het over dezelfde daders gaat.

We noemen haar Ria, het slachtoffer uit Opvelp dat liever anoniem blijft. Ze was maandagavond rond 18 uur thuis toen ze telefoon kreeg van een man van de bank. Hij had een Nederlands accent en gaf zich uit voor een medewerker van Argenta Korbeek-Lo. "Hij vermeldde zelfs de naam van de kantoordirecteur, waardoor ik geen argwaan had. De man zei me dat er 1200 euro van mijn rekening gehaald was en dat mijn kaart zo snel mogelijk vernietigd moest worden. Daarvoor was er al een collega onderweg en ze hadden de politie verwittigd die zou langskomen. Ik zei tegen de man dat ik geen klant was in Korbeek-Lo, maar in Boutersem, waarop hij antwoorde dat het kantoor in Boutersem op maandag gesloten is en dat hij hen daarom op de hoogte bracht."

Man aan de deur

Even later stond er een man, een jonge kerel met getinte huidskleur, aan de deur. "Hij kwam de bankkaart ophalen en ik moest de code ingeven in een apparaat. Voila, nu is uw kaart vernietigd zei hij, morgen is er een nieuwe kaart voor je in het kantoor van Boutersem. Ik begrijp niet hoe ik dit heb kunnen laten gebeuren, ze zijn zo gewiekst. De man die belde is ook de hele tijd aan de lijn gebleven, zodat ik niet naar de politie kon bellen. Ik heb wel mijn zoon gebeld met mijn gsm en die is meteen gekomen. Toen ik tegen de man aan de lijn zei dat ik mijn zoon zou doorgeven, toen werd het gesprek beëindigd."

Te laat

"Voor we het goed en wel beseften, was het kwaad al geschied. Er is meteen een aankoop gedaan van 1523 euro in een Mac Store in Utrecht en 650 euro afgehaald in Boutersem. Gelukkig stond er een daglimiet op de kaart. We gaan vanavond aangifte doen bij de politie, maar vernamen telefonisch al dat er zonder nummerplaat van de wagen niet veel hoop is. We hebben geen wagen gezien. Voor de aankoop hebben de kinderen al informatie opgevraagd in Utrecht, maar we moeten een mail sturen. Geen idee of we hier ooit antwoord op zullen krijgen.  Ook het gsm-nummer dat hij opgaf en de naam Sanders kloppen niet, wat te verwachten was. Het geld zijn we zonder twijfel kwijt, maar ik wil heel graag ander mensen waarschuwen om alert te zijn, want ze lichten je op zonder dat je het beseft."

Bierbeek

Ook Maria B. uit Bierbeek werd slachtoffer van oplichting. Ze kreeg telefoon van een zogezegde medewerker van KBC. "Er zou 800 euro overgeschreven zijn op een rekening in Polen vertelde de man tegen mijn mama", zegt de dochter. "De man zei haar dat er iemand van Seniorenhulp Bierbeek zou langskomen om verdere schade te voorkomen. Niet veel later werd er al aangebeld door een mevrouw met zwarte huidskleur die zei dat ze mevrouw Dupont was. Ze sprak perfect Nederlands. De vrouw zei dat ze een antivirusprogramma zou installeren op de pc van mijn mama, maar blijkbaar heeft ze er iets op geïnstalleerd waardoor de pc van elders overgenomen werd. Mijn mama heeft haar gegevens gegeven, ze had niet door dat ze opgelicht werd."

Dochter komt aan

Terwijl die vrouw nog bij haar mama zit, komt de dochter bij haar mama aan. "Die vrouw zei tegen mijn mama, je dochter is hier en ze is er als de bliksem vandoor gegaan. Ik heb ze niet gezien, want was achter het huis gereden en was nog iets uit mijn koffer aan het halen. Mijn mama is naar buiten gelopen en vertelde in paniek wat er gebeurd was. Op straat was geen auto te zien, het is hier nochtans een klein straatje, maar ze was weg. Mijn broer was ook snel ter plaatse. Ondertussen hing die man nog altijd aan de lijn. Ik en mijn broer hebben met hem gesproken en we hebben hem het vuur aan de schenen gelegd, maar hij had op alles een antwoord. Hij zei ook dat de politie zou langskomen voor een pv, en vernoemde een naam van een agent die effectief bij politie Bierbeek werkt. Die man heeft ons echt nog lang aan het lijntje gehouden."  

Politie

"Bij de plaatselijke politie konden we niemand bereiken, we hebben dan 112 gebeld, maar die wisten meteen dat het om oplichting ging. We moesten de kaart blokkeren, maar daar begint het al: geef je kaartnummer in ... tja, dat kenden we niet. Het kwaad was geschied."

Veel geld kwijt

"Op de uittreksels zien we dat er aankopen gedaan zijn in Utrecht, bij De Bijenkorf, er is vier keer geld afgehaald in Bierbeek en twee keer in Leuven, waaronder 1 keer op het Sint-Jacobsplein. Volgens de bank zullen we geen euro terugzien van de 10.270 euro die mijn moeder kwijt is."

"We denken dat die vrouw de kaarten doorgegeven heeft aan iemand, want toen ze ze in handen had is ze even buiten geweest. De afhalingen zijn ook gebeurd terwijl we nog met die man aan de lijn hingen. Razendsnel gaat het. Mensen let op en geloof zomaar niet wat ze je proberen wijs te maken. Duidelijk is wel dat die mensen weten waar ze mee bezig zijn, ze kennen de namen van kantoordirecteurs, van agenten, ze wisten zelfs dat ik de dochter ben. Ze doen vooraf grondig onderzoek voor ze toeslaan."

Lees meer over