Aurélio is amper tien jaar maar neemt al deel aan de Special Olympics: “Eigenlijk wil ik worden zoals Johnny Depp"

Aurelio

Hij is nog maar 10 jaar maar Aurélio Poublon uit Goetsenhoven mag meedoen aan de Special Olympics 2023 in Mechelen. Het event brengt zo’n 3500 atleten samen die een beperking hebben maar desondanks er het beste van zichzelf geven.

Aurélio blijkt een topsporter te zijn want hij mag deelnemen aan wedstrijden in verschillende disciplines, met name verspringen, softbalwerpen en lopen. Daarnaast speelde hij ook een tijd G-Voetbal en is hij nog altijd aan de slag in het G-zwemmen.

“Ik ben nu ook begonnen met judo. Ik heb totaal geen stress voor de wedstrijden tijdens de Special Olympics, ik sport heel graag. Overdag ga ik naar de buitengewone basisschool Ten Desselaer in Lovenjoel, na de uren verblijf ik nog even in de naschoolse opvang Adem vzw. Ik vond het fijn dat de leden van de vzw me gevraagd hebben om hieraan deel te nemen. Sindsdien hebben we zoveel getraind en natuurlijk gaan we voor goud”, lacht Aurélio.

Lees verder onder de tekst. 

aurelio
We gaan voor goud

Aanvankelijk was er geen reden tot bezorgdheid

Mama Carla Boon (46) gelooft alvast in de kansen van haar zoon. “Aurélio is de jongste van het team, maar ik ben er van overtuigd dat hij het goed gaat doen. Ik heb ook geen angst dat dit event voor overprikkeling gaat zorgen bij hem, want hij houdt van de spotlights en de microfoongeluiden. Wij gaan er natuurlijk ook bij zijn om hem aan te moedigen en er voor hem te zijn. Voor ons is het belangrijk dat hij zich goed voelt en geniet van deze momenten.”

De knaap mag dan best goed zijn in veel disciplines, zelf heeft hij toch zijn voorkeur. “Ik heb mijn hart verloren aan het zwemmen maar ook judo vind ik leuk om doen. Op die manier leer ik hoe ik mezelf kan verdedigen.”

Dat de 10-jarige uiteindelijk zou meedoen aan de Special Olympics was bij zijn geboorte niet aan de orde, zo zegt zijn moeder. “Bij zijn geboorte waren er geen problemen en niemand merkte iets onrustwekkend op. Toen hij veel last kreeg met neus, keel en oren gingen we met hem naar een dokter in Tienen. Toen hij, tijdens een test, een pen liet vallen, reageerde hij niet. Hij was toen 18 maanden oud en werd doorverwezen om hem uitgebreid te laten testen. De conclusie was niet min, hij bleek te lijden aan ASS ( Autisme Stoornis Spectrum). Daardoor kampt hij ook met mentale beperkingen , die zich bijvoorbeeld uiten in zijn fijne motoriek. Een pen vasthouden is voor hem bijvoorbeeld niet evident. Hij ging ook pas praten op latere leeftijd, hij was toen al 6 jaar. Sindsdien stopt hij wel niet met praten (lacht).”

Liever in de voetsporen van Johnny Depp treden

Zijn mama gelooft alvast in haar zoon. “Hij is dan wel de jongste maar ik weet dat hij het goed gaat doen. Hij gaar er voor de volle 200% voor. Wij gaan er natuurlijk ook bij zijn om hem aan te moedigen en er voor hem te zijn. Voor ons is het belangrijk dat hij zich goed voelt en geniet van deze momenten.”

Zelf houdt Aurélio van sporten, hoe meer disciplines, hoe beter, maar zijn dromen liggen toch elders. “Eigenlijk wil ik een filmster worden, zoals Johnny Depp”, zegt hij en dat wordt door de mama bevestigd. “Hij had altijd al veel interesse in de filmwereld, hij kent de programmatie van de bioscoop uit het hoofd en is op de hoogte van elke nieuwe release en de premières die eraan komen. Later wil hij ook een eigen bioscoop uitbaten waar mama en papa gratis binnen mogen.”

We wensen hem alvast veel succes tijdens de Special Olympics.

Tekst: Laurien Holsbeeks/Dirk Desmet 

Lees meer over