25 jaar hooien in de Weterbeekvallei

20 oktober 2021 | 11u41 | Gepost door annpeeters
hooien
Op 19 oktober 2021 ging de derde graad van school ’t Klavertje Bierbeek voor de 25 ste keer mee maaisel afdragen  in de Weterbeekvallei in Bierbeek (Bremt) begeleid door een medewerker van het Provinciale project Educatief Natuurbeheer en Natuurpunt.

"Door mee te hooien in de Weterbeekvallei, zorgen we mee voor meer biodiversiteit", zegt juf Els Boudou. "Deze 25ste keer was een feestelijke editie, waar de werkers van het 5de en het 6de leerjaar op iets zoets werden getrakteerd voor hun harde werk de voorbije 25 jaar."

In 1996 was het de eerste keer dat de school deelnam aan het project, toen begeleid door Herwig Kevelaers en door hem ook uitgebouwd. "In de voormiddag begonnen de leerlingen van het 5de leerjaar met het maaisel  bijeen te harken en op draagberries weg te dragen en op hopen te stapelen. In de namiddag zetten de zesdeklassers het werk verder."

Het afdragen in de Weterbeekvallei moet met de hand gebeuren, omdat de grond er te drassig is voor zware machines. "De lente nadien doen we dan met de klassen een lentewandeling om te bewonderen welke mooie (zeldzame) planten en bloemen een plekje vonden in dit natuurgebied . Dit brengt dan ook weer diverse diertjes met zich mee. Het is verrijkend voor de biodiversiteit én de kinderen zijn buiten en bewegen."

Esther Buysmans is al 25 jaar aanwezig als vrijwilliger van Natuurpunt om de leerlingen elk jaar opnieuw mee te begeleiden op het terrein. "Ook is het hooien telkens in samenwerking met een educatief medewerker van Natuurpunt (Kevin Kerkhofs) die de leerlingen warm maakt voor het afdragen en op een speelse manier vertelt en met de kinderen leert over de natuur en waarom we dat precies doen."

hooien
hooien
hooien
hooien
hooien
hooien
hooien
hooien

Lees meer over