Tot half oktober verkeershinder op E40 omwille van nieuwe geluidsschermen in Bertem

E40
Op 1 augustus start een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer met het vervangen van geluidsschermen langs de E40, meer bepaald langs de weghelft in de rijrichting van Brussel, net voorbij het verkeersknooppunt van de E40 en de E314. In totaal komen er over een afstand van een kilometer nieuwe schermen. De werken duren 2,5 maand, tot half oktober.

“We doen momenteel heel wat in Vlaams-Brabant op het vlak van de bestrijding van geluidshinder langs onze snelwegen. Langs de E314 hebben we de afgelopen vier jaar in totaal ongeveer vijf kilometer aan nieuwe geluidsschermen geplaatst. Op de E40 zijn we nog druk bezig in Tienen en in Oud-Heverlee en Leuven hebben we recent ook schermen vervangen. Deze werf in Bertem is een mooie afsluiter van die operatie", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). 

Joël Vander Elst, burgemeester van Bertem (Gemeentebelangen-Open Vld) is tevreden. "Eindelijk. De vernieuwing én verlenging van de geluidsschermen vragen we al meer dan tien jaar aan de bevoegde ministers. Minister Peeters is de eerste die echt gehoor geeft aan onze vraag.  Het centrum van deelgemeente Bertem en de wijk Vaerenberg en het woonzorgcentrum zullen hierdoor veel minder geluidshinder ervaren. Ik wil de minister dan ook danken voor haar inspanningen en de constructieve samenwerking", klinkt het. 

Afrit 22 Bertem van snelweg E40 wordt 4 dagen afgesloten

Van donderdagochtend 4 augustus tot zondagavond 7 augustus is de afrit nr. 22 van Bertem afgesloten en geldt er een omleiding richting Bertem. Dit is noodzakelijk om de oude geluidsschermen van de bouwwerf af te voeren tot op de werkplaats ter hoogte van de afrit Bertem en nieuw materiaal aan te voeren. 

  • Het verkeer op de E40 komende van Luik volgt een omleiding via de E314, de Koning Boudewijnlaan (N264), de Sint-Jansbergsesteenweg (N253) en de Tervuursesteenweg (N3).

  • Het verkeer komende van de E314 wordt eveneens via de Koning Boudewijnlaan (N264), de Sint-Jansbergsesteenweg (N253) en de Tervuursesteenweg (N3) omgeleid.

Ernstige verkeershinder tijdens ochtend- en avondspits op E40 tussen Luik - Brussel 

Aan het begin van de werfzone komt het verkeer vanuit de snelwegen E314 en E40 samen.

Om de werken veilig te kunnen uitvoeren, zal de aannemer rijstroken moeten versmallen. Het verkeer dat op de E40 vanuit Tienen / Luik komt en in de richting van Brussel rijdt, wordt vlak na het knooppunt van Heverlee van twee rijstroken naar een versmalde rijstrook door de middenberm geleid op het linkervak van de tegengestelde rijrichting Tienen/Luik. Die vermindering in capaciteit zal vooral tijdens de ochtendspits ernstige hinder veroorzaken. 

Op de andere weghelft, richting Luik, zullen er daardoor drie versmalde rijstroken liggen en zal er een snelheidsbeperking gelden. In die rijrichting verwacht het Vlaams Verkeerscentrum een toename van de wachttijden in de avondspits. Wegen en Verkeer zal de weggebruiker de komende weken regelmatig waarschuwen via haar sociale media en via de dynamische tekstborden op de E40.

Lees meer over