20e Leefdaalse Heksentocht griezelde in het kwadraat

11 december 2021 | 22u54 | Gepost door annpeeters
heksentocht
Het coronavirus kreeg de traditie van de Leefdaalse Heksentocht niet klein, wel integendeel! Na een bijzondere coronaversie vorig jaar was er bij alle betrokken verenigingen en vrijwilligers heel veel enthousiasme en inspiratie om van de 20e editie iets onvergetelijks te maken.

De Heksentocht vierde haar 20e verjaardag met een dubbel griezelfeest: een avondtocht met liveacts op zaterdag 30 oktober én een wandeltocht vol spannende opdrachten gedurende de hele herfstvakantie.

Meer dan 350 dappere en bijzonder uitgedoste griezelfans trokken de donkere nacht in op 30 oktober. Onderweg zorgden de bangelijke acts van Chiro, GBS Leefdaal, Kattestroof, de Joskes, de Jokers en de muzikale stand van Thierry & vrienden voor heel wat gegil en gehuiver. “Het was zo heerlijk om samen te bibberen”, zo klonk het achteraf aan de Vlieg-in. Dankzij de vrijwilligers van onder meer BEARable en het Kookieteam van de Chiro kon iedereen daar bekomen van de tocht met een lekker drankje en hapje.

Vanaf zondag 31 oktober tot zondag 7 november doken in het dorp dappere stappers van alle leeftijden op. Ze zochten op eigen ritme, overdag of ‘s avonds, naar 10 opdrachten die achter QR-codes verstopt zaten. De filmpjes van Kattestroof, Chiro, GBS Leefdaal, de Jokers, CM, BEARable, Gezinsbond Leefdaal en Oudercomité Harlekijn waren onverwacht, eng en soms ook wel grappig. Ideale ingrediënten om een tocht door het dorp mee te kruiden. Meer dan 200 Heksentochtboekjes met de uitgestippelde wandelingen gingen de deur uit. Een onschuldig skelethandje zorgde voor 3 wedstrijdwinnaars, met dank aan de deelnemende lokale handelaars.

Sinds 2007 gaat de opbrengst van deze Leefdaalse klassieker naar een goed doel. Dat was dit jaar Trooz, een dorpje dat begin juli erg hard getroffen werd door de overstromingen. In de zomer vertrokken al heel wat goederen en voedsel vanuit Leefdaal naar Trooz. Nu is de nood heel hoog aan verwarmingstoestellen die snel en efficiënt de koude en kille huizen opwarmen, zonder hoge elektriciteitsfacturen. Want mensen liggen ‘s nachts letterlijk wakker van de koude. Dankzij de vele heksentochtfans gaat er 3.590 euro naar het vrijwilligersinitiatief ‘Hulp voor slachtoffers overstromingen Wallonië vanuit Vlaanderen’. Met dit bedrag zullen vrijwilligers nog deze week petroleumkachels aankopen en ze bezorgen aan de mensen die ze het meest nodig hebben.

De organisatoren zijn eensgezind: “ De 20e Heksentocht konden we niet beter vieren dan met zovele griezelfans en zo’n warme opbrengst voor het goede doel!”

Lees meer over