Nieuwe wandeling over (r)evoluties in Leuven

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Na het eerste werkingsjaar zet ‘Lots of Leuven’ haar succesverhaal van publieke wandelingen dit jaar voort. De dertiende wandeling in haar programma zal plaatsvinden op zondag 20 januari tussen 15 en 16 uur en belicht de revoluties in de geschiedenis van Leuven.

Een nieuw jaar is gestart, het oude is stilzwijgend vertrokken. Sommige veranderingen in Leuven gingen bijna onopgemerkt voorbij, andere vaste waarden werden niet zonder slag of stoot afgeschaft. Meer dan één (r)evolutie heeft hier in de straten plaats gevonden.

​Leuven was dan ook het kruis- en trefpunt van belangrijke routes en strekkingen, die lokaal ontstonden of kwamen binnenwaaien.​ De klassenstrijd, de Franse Revolutie, de Belgische Omwenteling, de democratisering en de Vlaamse ontvoogding, om er maar een paar te noemen. En niet alles verliep daarbij even zachtaardig.​

​De ‘Lots of Leuven’-gidsen Karina en Didier nemen je mee op een tocht door de tijd: van bloedige ‘paleisrevoluties’ in de 13de eeuw, over zachtere overgangen in het stadsweefsel, tot recente omwentelingen door burgerinitiatieven en het internet-of-things.​ Is het lang geleden dat je nog op straat kwam? Dan is het nu je kans om met deze 3×3 wandeling je revolutionaire kennis aan te scherpen!

De wandeling start om 15 uur aan het kruispunt van de Naamsestraat en de Zeelstraat (op de hoek van de universiteitshallen). Reserveren is niet nodig. Deelnemers betalen 3 euro per persoon, ter plaatse te betalen aan de gids. Meer info: www.lotsofleuven.com

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans