Nieuwe privacywetgeving: dit verandert er voor jou

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Vrijdag treedt in heel Europa een nieuwe privacywetgeving in voegen, de zogenaamde ‘General Data Protection Regulation’ (GDPR). Bedoeling is de gegevens van elk individu beter te beschermen. Ook voor jou veranderen er enkele zaken. Lees er hier meer over.

Op 25 mei is het zover. Dan verandert de Europese wetgeving die ervoor zorgt dat jouw privacy beter beschermd wordt. België had al wel een privacywet, maar die was verouderd en niet meer aangepast aan de digitale wereld.

Concreet zullen jouw gegevens vanaf vrijdag beter beschermd worden. Dat gaat van je naam, telefoonummer en IP-adres tot wat je leuk vindt op sociale media. Al deze data zullen in de toekomst minder gemakkelijk toegankelijk zijn voor hackers.

Bedrijven moeten in de toekomst regels opvolgen rond het verzamelen van data en het opslaan van persoonlijke gegevens. Daarnaast moeten ze de toestemming van gebruikers vragen om gegevens te verzamelen en te gebruiken. Grote bedrijven moeten ook een persoon aanstellen die waakt over de bescherming van persoonsgegevens. Houden ze zich niet aan die regels, dan kunnen de Nationale Autoriteiten boetes uitschrijven.

Wat verandert er nu precies voor jou? Als individu heb jij ten allen tijde het recht om ‘vergeten te worden’. Dat betekent dat een bedrijf wettelijk verplicht is om jouw gegevens te verwijderen wanneer je dat vraagt. Dit geldt ook voor de abonnees van onze nieuwsbrieven Leuven Actueel en OostBrabantOnderneemt. Wil jij je uitschrijven voor de nieuwsbrief? Klik dan onderaan de mail op ‘Uitschrijven’.

Je kan de privacyverklaring van leuvenactueel.be nalezen op hier.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans