Nieuwe campagne van Mooimakers moedigt autobestuurders aan om niets uit hun auto te gooien

Kirsten Bosmans
9 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

De gemiddelde Vlaamse automobilist luistert naar de radio, kijkt een beetje rond of slaat een praatje met een passagier. Veel actiefs lijken we niet te doen tijdens het autorijden en net daarom bedankt Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstorten, de Vlaamse autobestuurders. Met de nieuwe campagne ‘Bedankt om niets uit je auto te gooien’, die vorige week overal opdook langs Vlaamse snelwegen, moedigt Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstorten, automobilisten aan om letterlijk te niksen in de wagen en zo dus ook geen zwerfafval achter te laten.

Activatiecampagne langs de autosnelweg

Bij de start stond een actieteam van Mooimakers klaar ter hoogte van Heverlee om de automobilisten massaal te bedanken. Dat deden ze door geurboompjes en afvalzakjes uit te delen ter hoogte van het Texaco tankstation op de E40 richting Brussel. Vandaag was het activatieteam nog een laatste keer te vinden op diezelfde snelweg. Op de boompjes die het Mooimakersteam uitdeelt, staat de oproep om mensen aan te sporen niets uit de auto te gooien. Het herbruikbare afvalzakje biedt dan weer een ecologische oplossing om je afval ergens kwijt te kunnen in je wagen.

Nieuwsgierig onderweg

Wat doen we dan wél onderweg? In samenwerking met onderzoeksbureau iVOX voerde Mooimakers een onderzoek uit bij 600 Vlamingen. Van alle chauffeurs op onze wegen is 53% daarbij telkens langer dan één uur onderweg. Het staat dus buiten kijf dat we veel tijd in onze wagen spenderen. De hoofdbezigheid van de gemiddelde chauffeur is naar de radio luisteren (71%), gevolgd door rondkijken (67%) en een babbeltje slaan met de passagier(s) (42%). 7% geeft aan regelmatig te eten onderweg en 2% durft toe te geven dat ze af en toe roken.

“Nietsdoen volstaat om de autowegen afvalvrij te houden,” zegt Els Gommeren, coördinator van Mooimakers. “Want wie niets uit de wagen gooit, vervuilt niet. Daarom roepen we in deze campagne op om géén actie te ondernemen. Want een echte Mooimaker doet namelijk niets in de auto. Die houdt zijn of haar afval netjes bij.”

Bovendien heeft niksen volgens onderzoek ook andere voordelen. Zo blijkt dat iemand die regelmatig niets doet, minder stress heeft en fysiek gezonder blijft. Meer redenen hebben we toch niet nodig om ermee van start te gaan? Toch blijkt het niet voor iedereen vanzelfsprekend om in de huidige samenleving te niksen.

Foto: MORREC

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans