NAVO bezoekt Leuvens Health House

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Vandaag bezoeken 29 Surgeon Generals van alle NAVO-lidstaten het Belgische Health House in Leuven. Het centrale thema: kennismaken met de toekomst van de gezondheidszorg en hoe technologie ook een impact heeft op gezondheid binnen het militair domein.

De Surgeon Generals ontdekken tijdens de rondleiding doorheen Health House de toekomst van de gezondheidszorg en hoe de technologie een impact heeft op deze toekomst. Deze toepassingen hebben bovendien een invloed op het militair domein. Denk bijvoorbeeld aan 3D-geprinte protheses voor oorlogsslachtoffers of het gebruik van nanotechnologie om in oorlogsgebieden een operationeel veldhospitaal op te richten. Of virtual reality-applicaties die gebruikt worden in de behandeling van het Post Traumatic Stress Disorder.

Daarnaast tonen ook Belgische start-ups hun technologie. Zo laat Fibricheck zien hoe hartritmestoornissen opgespoord kunnen worden aan de hand van een app. Byteflies toont daarnaast met zijn sensordots aan dat niet enkel hartritme maar ook stress, beweging en hersenactiviteit van militairen heel waardevolle informatie bevatten om missies bij te sturen waar nodig. Icometrix ten slotte laat aan de hand van zijn medische beeldvormingssoftware zien hoe men hersenaandoeningen snel kan opsporen.

Cognitieve en mentale gezondheidstests tijdens workshops

Tijdens de interactieve workshops wordt de cognitieve en mentale gezondheid van de deelnemers gemeten. Ten eerste ontwikkelde BioRICS, een spin-off van de KU Leuven, een methode om stress in real-time te meten tijdens je dagelijkse activiteiten. Met deze techniek werkten ze eerder al samen met grote voetbalteams en racepiloten. De Belgische start-up Epihunter ten tweede staat bekend voor zijn technologie om ‘absence epilepsie’ op te sporen. Maar deze technologie kan ook gebruikt worden om de focus bij iemand te objectiveren. Handig bij bijvoorbeeld de training van nieuwe piloten. MyMindScan laat ten slotte de deelnemers cognitieve oefeningen doen om de hersenen te trainen.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans