N-VA wil parkeerapp met vrije parkeerplaatsen en goedkopere bewonerskaarten

Parkeerbeleid is een belangrijk onderdeel van het mobiliteitsbeleid maar ook van het handelsbeleid van een stad. “Parkeerinkomsten mogen niet gewoon de cash koe van het bestuur zijn. Leuven is de duurste stad voor eigen bewoners om te parkeren, dat moet veranderen. En voor bezoekers moet het makkelijker worden om je weg naar een vrije parkeerplaats te vinden. Zo rijdt iedereen minder kilometers en doen we echt iets om Leuven klimaatneutraal te maken,” zegt kandidaat-burgemeester Lorin Parys.

Bewonerskaart van 60 naar 10 euro

“Gisteren bleek tijdens de uitzending van Hautekiet op Radio 1 dat Leuven de duurste stad is voor eigen bewoners om te parkeren. Daar doen we wat aan,” zegt Zeger Debyser, fractieleider van de NVA in Leuven.

In bijna alle centrumsteden is de eerste bewonerskaart gratis. In Leuven kost die 60 euro. In steden als Antwerpen, Brugge, Genk en Mechelen is ook de tweede bewonerskaart gratis. Parys en Debyser: “N-VA Leuven wil enkel de administratieve kost aanrekenen voor de eerste kaart, 10 euro. Voor de tweede bewonerskaart brengen we de prijs meer in lijn met de andere centrumsteden en rekenen we in plaats van 300 euro maar 60 euro meer aan.”

Een parkeer app die vrije plek aangeeft

Een paar weken geleden lanceerde het stadsbestuur een communicatiecampagne van 250.000 euro rond o.a. parkeren in Leuven. Jammer genoeg is er enkel een website die aangeeft waar de ondergrondse parkings zich bevinden en wat de kostprijs is. Lorin Parys: “Maar mensen die Leuven bezoeken willen weten waar ze een vrije parkeerplaats vinden in de buurt, niet waar er een parkeergarage is die vol kan zijn. Dan moeten ze via lussen opnieuw kilometers omrijden naar een andere parking met een pak frustraties als gevolg.”

N-VA Leuven wil nu dat het stadsbestuur eindelijk een app maakt voor Leuven waar parkeren een essentieel onderdeel van vormt. “Mensen die zich verplaatsen gebruiken apps, geen websites. Maar nog belangrijker: we willen dat iedereen kan zien waar er op dat moment een vrije parkeerplek is. De gegevens daarvoor zijn al sinds vorige zomer beschikbaar. Het volstaat dat het stadsbestuur de gegevens van https://smartflanders-poc.netlify.com/#/parkings inlaadt in zo’n app.”

“Het zou goed zijn als de verschillende departementen binnen het stadsbestuur met elkaar zouden praten. Nu werkt er één departement al sinds vorige zomer mee aan een Vlaams project om vrije parkeerplaatsen in kaart te brengen. Terwijl een ander departement een kwart miljoen euro uitgeeft aan een website over parkeren zonder informatie over de vrije plaatsen. Veel gekker moet het bestuur niet omspringen met de belastingscenten van de Leuvenaar. We verwachten dus dat we binnenkort gebruik zullen kunnen maken van zo’n app en dat de stad daar geen cent meer voor betaalt. Leuven als slimste stad verdient dat,” besluiten Parys en Debyser.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans