N-VA vraagt maatregelen tegen vervuiling door peuken

Kirsten Bosmans
11 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Stoppen met roken is de beste maatregel voor je gezondheid en zeker bij jongeren is preventie heel belangrijk. Maar de huidige rokers moeten ergens met hun peuken terecht. Peuken vind je nu op de grond, onder vuilnisbakjes, in straatkolken en op boomspiegels. Vele van deze peuken belanden uiteindelijk in onze waterlopen en in de zee, waar ze zeer traag afbreken.

In veel steden worden maatregelen genomen met peukenetuis, peukenpalen… Gemeenteraadslid Debby Appermans van N-VA Leuven wijst op een goede en relatief goedkope oplossing om zoveel mogelijk peuken te verzamelen: “Bij het plaatsen van een peukentegel wordt er een stoeptegel verwijderd en op deze plaats wordt een rooster met opvangbak geplaatst. Ernaast ligt een plaat waarop de sigaret met de voet gedoofd wordt en vervolgens in het rooster kan worden geduwd. Zo liggen de peuken niet langer verspreid op straat, maar kunnen ze makkelijker verwerkt worden zonder in de riolering terecht te komen.”

Dergelijk project, in het busstation van Vilvoorde, in samenwerking met De Lijn, was een echt succes. En ook in Mechelen en Kortrijk zijn ze alvast zeer tevreden over de resultaten. N-VA Leuven vraagt maandag in de gemeenteraad om ook in Leuven maatregelen te nemen tegen peukenoverlast. Concreet vraagt N-VA Leuven om aan het busstation van Leuven op elk perron een peukentegel te plaatsen. Veerle Bovyn, N-VA gemeenteraadslid, vraagt om ook een sticker aan te brengen op de ‘doofstrook’ met de info van tabakstop. “We willen op deze manier ook aan rookpreventie doen.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans