N-VA pleit voor uitbreiding bewonerskaart

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

N-VA Leuven vraagt dat ook Leuvenaars met een iets groter voertuig een bewonerskaart kunnen krijgen.

De blauwe zones zijn deze legislatuur uitgebreid tot meerdere woonwijken in de deelgemeenten, maar het huidig parkeerreglement laat enkel bewonerskaarten toe voor wagens van maximaal 4,90 meter lang en 1,90 meter hoog.

Zelfstandigen die een kleine bestelwagen gebruiken als persoonlijk voertuig en wonen in de blauwe zone kunnen hierdoor dus geen bewonerskaart krijgen. Maar ook voor grotere gezinswagens zijn de afmetingen soms een probleem. Zij dienen dus hun parkeerschijf te leggen om te parkeren in eigen woonbuurt en hun wagen om de twee uur te verplaatsen.

Het N-VA-voorstel om aan deze bewoners toch een parkeerkaart te geven werd in de gemeenteraad van maart afgewimpeld als onvoldragen, omdat dergelijke wagens aanleiding zouden geven tot visuele hinder. Tijdelijk parkeren met een blauwe schijf leidt nochtans tot dezelfde visuele hinder.

Kandidaat-burgemeester Lorin Parys: “We willen dat ook ondernemende Leuvenaars die voor hun werk een iets groter voertuig nodig hebben, parkeerplek kunnen vinden.”

Zeger Debyser: “Ook voor grotere gezinswagens moet er plaats zijn. Visuele hinder kan tegengegaan worden door zones voor bewonersparkeren voor grotere wagens te voorzien, bijvoorbeeld tegenover blinde gevels en muren.”

N-VA Leuven blijft zich daarnaast afvragen waarom de bewonerskaarten in Leuven zoveel duurder moeten zijn dan in andere centrumsteden  en vraagt hoe dan ook om het reglement over bewonerskaarten te herbekijken.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans