Vanavond eerste schlagerfestival op Oude Markt

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Leuvense Oude Markt is klaar om vanavond, vrijdag 4 augustus, duizenden muziekliefhebbers te verwelkomen voor de eerste, gratis editie van ‘Leive Vloms’. Met het nieuwe schlagerfeest realiseert de vzw Oude Markt de droom van voormalig cafébaas Jan Heremans. Jan werd enkele jaren geleden getroffen door MS, de opbrengst van het festival gaat dan ook naar het onderzoek en de behandeling van de ziekte.

Een aantal jaren geleden stond Jan Heremans nog Stella’s te tappen op de Oude Markt, vandaag vecht hij tegen MS. Niet alleen voor zichzelf, maar vooral ook voor lotgenoten die hij wil helpen bij het onderzoek en de behandeling van de ziekte. Samen met Jan realiseert Leuven zijn grote droom, ‘Leive Vloms’. “We hopen dat de mensen vanavond om 19 uur al massaal voor het podium staan, want dan starten we met het spelen van de ‘Leivese schlager-top 20’. Heel wat Leuvense prominenten, of mensen die iets hebben met onze stad, hebben we gepolst naar hun favoriete schlager aller tijden. We hebben alle artiesten en liedjes opgeteld, waardoor er een unieke lijst is ontstaan. Tom Van Oosterwyck speelt om 19 uur, daarna kondigt Marc Pinte met een gastpresentator Luc Steeno, Laura Lynn en De Romeo’s aan, die samen met The New Bis Band hun grootste hits zingen.”

Payconiq

Naast het amusante karakter ligt de focus van ‘Leive Vloms’ op geld ophalen. Er moeten centen worden verzameld voor onderzoek en de behandeling van MS. “Mensen kunnen via collectebussen op de toegangswegen naar de Oude Markt geld storten. We moedigen iedereen ook aan om elektronisch te betalen met Payconiq. Het bedrag dat je stort wordt door hen namelijk verdubbeld en daar zijn we heel blij mee. Verder kan je steunen door zoveel mogelijk Romeo’s Frikandel XXL’en te fretten of door leuke feestartikelen aan te kopen”, zegt medeorganisator Erik De Rop.

Bereikbaarheid

Voor rolstoelgebruikers en mindervaliden wordt het een uitdaging om de Leuvense Oude Markt vrijdag vlot te bereiken tijdens ‘Leive Vloms’. Erik De Rop: “We weten dat dit een gevoelig punt is en daarover hebben we de voorbije weken samen gezeten met het Leuvense stadsbestuur en met alle betrokken diensten.”

Op de website www.leivevloms.be kunnen mindermobielen en hun begeleiders alle informatie terugvinden. “Voor ons is het handig als je jezelf vooraf registreert en aangeeft dat je gebruik wenst de maken van onze faciliteiten. Doe je dat niet is dat geen ramp, maar voor onze organisatie is de pré-registratie handig, want dan weten we hoeveel ruimte we moeten voorzien op het terrein.”

Plastiek dopjes

Tot slot meldt de ‘Leive Vloms’-organisatie dat er enkel dranken worden meegegeven in geopende flesjes. “We doen dat conform de veiligheidsoverweging. We sparen de dopjes van de petflessen, omdat ze worden gerecycleerd tot plastic paletten. Ook die inkomsten worden geschonken aan een goed doel.”

Kom best op tijd, want vol is vol, ook al is het gratis.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans