Minister Kris Peeters wil woordje uitleg van AB Inbev

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) verzoekt AB InBev om uitleg omtrent de recente de prijsverhoging die het begin januari wil doorvoeren. Zo vernam nieuwsagentschap Belga bij Peeters’ woordvoerster Miet Deckers. Er is nog geen datum voorzien voor de ontmoeting op Peeters kabinet.

De brouwer stuurde maandag het nieuws de wereld in dat het de prijs al van zijn bieren gemiddeld met 3,04 procent zal laten stijgen begin 2018. Voor de horeca-uitbaters komt er 3,12 procent bij en voor de winkelketens, 2,83 procent. Horeca Vlaanderen vond dat maandag al bijzonder jammer en een bijzonder slecht signaal naar de horeca. Het raadde de cafébazen aan de prijsverhoging op korte- of middellange termijn door te rekenen aan de klant.

Uitgerekend enkele dagen geleden beschuldigde de Europese Commissie de brouwer nog van misbruik van zijn dominante positie op de Belgische markt. Ze zouden dit doen door de invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren. Deze situatie zou volgens de Commissie al zeker sinds 2009 bestaan en het de concurrentie zo onnodig moeilijk maken.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer