Minister en Minister-president bezoeken IPARC

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Minister-president Geert Bourgeois en minister Ben Weyts brachten een bezoek aan het multidisciplinaire kunstrestauratiebedrijf IPARC in KMO-zone ’t Sas in Kampenhout.

IPARC (voluit International Platform for Art Research and Conservation) is een multidisciplinaire coöperatieve die diensten aanbiedt op het vlak van kunstrestauratie en -conservatie, zowel voor oude als moderne meesters.

Eind 2018 riep UNIZO IPARC uit tot “KMO van het Jaar”. Dat heeft het bedrijf, dat in 2011 werd opgericht, onder meer te danken aan zijn one-stop-strategie binnen de erg versnipperde markt van de kunstrestauratie, waarbij alle specialisaties onder één dak worden verenigd.

IPARC wil tegen 2030 uitgroeien tot de marktreferentie op het vlak van collectiedienstverlening voor Vlaamse meesters. De uitbouw van opslagactiviteiten (ARTPORT) en de lancering van een Smartcare-toepassing voor het monitoren van de omgeving van kunstobjecten moeten in de toekomst voor meer recurrente inkomsten zorgen binnen een business-model dat sterk projectgeöriënteerd is.

IPARC bedient klanten zowel in de publieke (60%) als private sector (40%). Vlaanderen telt het grootste aantal kunstverzamelaars per capita. Naast collectioneurs en bedrijfscollecties horen musea, steden, provincies & gemeentes, OCMW’s en kerkfabrieken tot de opdrachtgevers.

Minister-president Geert Bourgeois en minister Ben Weyts kregen een rondgang in enkele restauratie-ateliers en bezochten het labo voor analyses en multispectrale beeldvorming. Ze namen ook een kijkje in de behandelingskamer voor ecologische insectenbestrijding voor erfgoed en kunst en bezochten de afdeling kunstopslagactiviteiten.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters