Miniemeninstituut krijgt defibrillator

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het Miniemeninstituut heeft gisteren een Automatische Externe Defibrillator (AED) gekregen. Die werd geplaatst buiten aan de school dankzij een samenwerking met Heartsaver vzw.

Via fundraising kon Heartsaver buiten aan de school een AED plaatsen zodat deze in geval van nood voor iedereen beschikbaar is. Op die manier droeg ze haar steentje bij tot een HARTveilige schoolomgeving.

Vzw HeartSaver zet zich in om zo veel mogelijk opportune scholen in Vlaanderen, die zelf geen of moeilijk HARTstarters (AED’s) kunnen financieren, te voorzien van een AED. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk van deze HARTstarters (AED’s) buiten te installeren aan de school – 24/7 toegankelijk – zodat niet alleen de school meer hartveilig wordt, maar ook de omliggende woonwijken. De locatie van de AED wordt bepaald samen met de schooldirecties. Sowieso is het prioritair dat de HARTstarter steeds binnen de schoolcampus moet kunnen gebruikt worden binnen de 5 minuten na hartstilstand.

 Een AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Iedereen mag en moet een AED-toestel kunnen gebruiken. Een plotse hartstilstand is immers één van de grootste doodsoorzaken wereldwijd. Willen we de overlevingskansen van slachtoffers vergroten, dan is snel handelen de boodschap. Elke seconde telt.

Het AED-schoolproject van Heartsaver vzw wordt officieel ondersteund door het Ministerie van Onderwijs.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans