Minder Mobielen Centrale zoekt vrijwilligers

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De MinderMobielen Centrale van het Sociaal Huis Rotselaar is een mooi initiatief voor mensen die het openbaar vervoer niet kunnen gebruiken en niet altijd beroep kunnen doen op een familielid of buur. Voor een kilometervergoeding kunnen ze beroep doen op een chauffeur voor een verplaatsing naar bijvoorbeeld de huisarts of de winkel. Omdat de dienst zo’n succes is, zoekt de MinderMobielen Centrale extra vrijwilligers.

De MinderMobielen Centrale (MMC) van Rotselaar vervoert al 21 jaar personen van de gemeente, die wegens ouderdom of ziekte niet meer zelf kunnen rijden of gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Voor veel mensen is deze dienst erg belangrijk, niet alleen om op hun afspraken te raken, maar ook om het sociaal contact te onderhouden. “We merken een stijging van het aantal ritten en daarom zoeken we ook nieuwe vrijwilligers”, zegt Sociaal Huis-voorzitter Gert Heylen.

De MinderMobielen Centrale probeert ook het sociaal isolement van ouderen en hulpbehoevende personen te doorbreken. Om deze dienst vlot te laten verlopen rekenen we op de inzet van vrijwillige chauffeurs. Zij verzorgen de ritten en ontvangen een onkostenvergoeding. Ook voor de vrijwilligers is het sociaal contact en het feit dat ze nog iets kunnen doen voor een ander erg belangrijk.

Goed contact

Leonie en Wiske (beiden op de foto) leerden elkaar kennen via de MinderMobielen Centrale. “Ik rij sinds een jaar mee met Wiske”, vertelt Leonie. “Ze brengt me naar de dagopvang NOAH in Werchter en naar het ziekenhuis als ik een afspraak heb. Ik ben heel tevreden over de MinderMobielen Centrale. Alles verloopt heel vlot en Wiske is een heel goede chauffeur”.

Wiske werkt al negen jaar voor de MinderMobielen Centrale. “Toen ik op pensioen was zag mijn man een oproep voor vrijwilligers. Omdat ik graag met de auto rijd, stelde ik me kandidaat. Momenteel heb ik een viertal vaste ritten per week en enkele eenmalige ritten. Je bouwt een goed contact op met je passagiers, ieder is op zijn eigen manier zo dankbaar voor de hulp. Als vrijwilliger ben je vrij om zelf te bepalen wanneer je rijdt, zo hou ik mijn woensdagen graag vrij. Ook als we op vakantie gaan geven we dit door en worden de ritten door een andere chauffeur overgenomen.”

Geïnteresseerde chauffeurs kunnen contact opnemen met Sarah Demoulin van het Sociaal Huis: 016 61 63 80 of sarah.demoulin@ocmwrotselaar.be

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer