Mijn Gedacht: Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang) #VERKIEZINGEN2018

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

In de rubriek Mijn Gedacht geeft Leuven Actueel bekende koppen de kans om een opinie te formuleren. Deze week aandacht voor Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang) die van mening is dat verkiezingsborden achterhaald zijn anno 2017.

Gemeenteraadslid Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang) stelt voor om geen aanplakborden meer te plaatsen op het openbaar domein naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018. “Tijdens de afgelopen verkiezingscampagnes zijn de verkiezingspanelen en aanplakborden op het openbaar domein –zoals straten en pleinen van de stad Leuven dikwijls het voorwerp van discussie geweest. Verzakte aanplakborden, deels verbleekte, deels afgeregende affiches, overplakte affiches en beschadigde of zelfs vernielde verkiezingspanelen geven een verloederd straatbeeld. Het plaatsen van aanplakborden is bovendien een kostelijke aangelegenheid en vraagt een zware inspanning van de stadsdiensten. De politieke affiches kosten de politieke partijen dan ook nog eens handenvol geld. In deze tijden van klimaatbewustzijn en het voorleggen van allerhande milieu- en klimaatconvenanten aan de gemeenteraad is de tijd van mooie woorden voorbij en moet er concrete actie worden ondernomen. Het is bijgevolg de hoogste tijd om een substantiële bijdrage te leveren aan het milieu en ons toe te leggen op andere manieren om tijdens de verkiezingsperiode campagne te voeren. Politici moeten het goede voorbeeld geven als het op duurzaamheid aankomt, temeer omdat de beleidsdoelstelling van het huidige stadsbestuur er in bestaat om tegen 2030 een klimaat neutrale stad te worden. Bij een duurzame stad past het niet om de straten vol te zetten met. Het is de hoogste tijd om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Verkiezingsaffiches zijn niet meer van deze tijd. Er bestaan anno 2017 voor een politieke partij wel andere en meer milieuvriendelijke communicatiemiddelen om een politieke boodschap aan het (kies)publiek over te brengen”, besluit Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang).

Burgemeester Louis Tobback (sp.a) is het overigens eens met Hagen Goyvaerts. “Mooi zijn die verkiezingsborden niet maar ik ben er niet zeker van dat iedereen me volgt in mijn mening”, klinkt het. “Het is ook maar de vraag of het eerlijk is tegenover alle kandidaten die deelnemen aan de verkiezingen om de borden in de straten af te schaffen. Sommige politici kennen veel mensen die bereid zijn om een bord te plaatsen op privégrond terwijl anderen dat voordeel dan weer niet hebben. Ik merk ook op dat Hagen Goyvaerts in 2012 nog tegen de afschaffing van verkiezingsborden was en nu plots voorstander is geworden. Voortschrijdend inzicht zowaar, hopelijk ook op andere domeinen.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens