Meisjes van Leuvense vzw in Marokko met de dood bedreigd

Kirsten Bosmans
4 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Vzw Bouworde, met kantoor in de JP Minckelersstraat organiseert al vele jaren vrijwilligersreizen voor jongeren. De jongens en meisjes tussen de 15 en 30 jaar worden als vrijwilliger ingezet in sociale, technische of ecologische projecten wereldwijd.

De voorbije dagen waren 37 vrijwilligers aan het werk in het Marokkaanse dorp Adar. Ze herstelden er een straat en werden daarbij gevolgd voor een reportage door de Marokkaanse televisie. De meisjes droegen shortjes en dat kon niet volgens een 26-jarige leraar uit het noorden van Marokko. Hij plaatste een post op Facebook en riep daarin op om de meisjes te onthoofden wegens hun kledij.

De man werd opgepakt door de Marokaanse staatsveiligheid, wegens het posten van een haatboodschap op sociale media en zal vervolgd worden wegens aanzetten tot terroristische daden. Ook een parlementslid van de islamistische regeringspartij PJD nam aanstoot aan de kledij van de Belgische vrijwilligsters. Hij vroeg zich op Facebook af “sinds wanneer de Europeanen werken uitvoeren in badpak”.

Volgens Karen Heyligen van Bouworde zijn de meisjes nooit fysiek bedreigd: “Ze waren zich zelfs niet bewust van de hele commotie. Onze vrijwilligers worden in Adar altijd gastvrij ontvangen en zijn er graag gezien door de bevolking.  Ze tonen respect voor de lokale cultuur en worden er gerespecteerd. Helaas zijn er  altijd enkelingen die er een andere mening op nahouden. 4 van de 37 jongeren keren vroegtijdig naar huis.”

 

Beeld: reportage

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans