Meer kansen voor kortgeschoolde werkzoekenden

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In oktober 2018 ontving VDAB voor Vlaams-Brabant 3.358 NEC-vacatures (zonder vacatures van werving- en selectiekantoren en zonder uitzendopdrachten) rechtstreeks van bedrijven. Dit brengt het jaartotaal op 33.650 vacatures, 7,6 procent meer dan een jaar geleden. Daarvan stonden er eind mei 6.404 vacatures open.

In meer dan de helft van de vacatures zonder diplomavereiste werd ook geen ervaring gevraagd. Naarmate het gevraagde studieniveau steeg, steeg ook de vraag naar ervaring.

De maatschappelijke dienstverlening kende in beide regio’s een sterke stijging in het aantal ontvangen vacatures. Het merendeel van de vacatures waren voor schoonmaak-, zorg- en opvoedersprofielen.

Johan Viaene, directeur VDAB Vlaams-Brabant: “Het hoog aantal vacatures waar geen diploma of ervaring wordt gevraagd, biedt kansen aan kortgeschoolde werkzoekenden. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen competenties en/of beroepskennis gevraagd wordt in deze vacatures. Maar het biedt kansen aan mensen die via opleiding en/of IBO deze competenties verworven hebben, maar nog geen werkervaring hebben opgedaan.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans