Meer hogere diploma’s gevraagd

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Eind december 2018 ontving VDAB voor Vlaams-Brabant een jaartotaal van 33.723 NEC-vacatures (zonder vacatures van werving- en selectiekantoren en zonder uitzend-opdrachten) rechtstreeks van bedrijven. Dat was 6,3 procent meer dan het jaartotaal van een jaar eerder. VDAB ontving het voorbije jaar voor Vlaams-Brabant 16.052 NEC-vacatures via werving- en selectiekantoren (+24,3%) en 61.778 uitzendopdrachten (+2,0%).

In meer dan 4 op de 10 rechtstreeks ontvangen NEC-vacatures in 2018 werd een diploma hoger onderwijs gevraagd. Een stijging van 6,6% in vergelijking met de vacatures voor hooggeschoolden in 2017. De stijging is het sterkst bij de vacatures voor middengeschoolde profielen (+9,6%). Kijken we naar de openstaande vacatures, dan zien we een hoger aandeel van de vacatures voor middengeschoolden (25,54%), ten koste van het aandeel van de vacatures voor hooggeschoolden. Dit ondanks dat er in de laatste maand in verhouding meer vacatures voor hooggeschoolden zijn ontvangen. In meer dan 1 op 3 van de openstaande vacature staat geen diplomavereiste.

Johan Viaene, directeur VDAB Vlaams-Brabant: “2018 werd gekenmerkt door een sterke toename in aantal ontvangen vacatures en vooral een sterke toename in het aantal openstaande vacatures. Naast het overdenken van hun selectieproces zullen bedrijven meer en meer genoodzaakt zijn om te investeren in eigen medewerkers. Door intern ruimte te geven voor opleiding en kansen te geven aan eigen medewerkers om door te groeien, houd je je medewerkers scherp en gemotiveerd. Daarnaast komen er zo andere functies vrij waar er misschien makkelijker nieuwe medewerkers voor te vinden zijn.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans