Meer duurzame voeding in grootkeukens

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De provincie geeft een subsidie van ruim 51.000 euro aan de vzw Soufflé om grootkeukens te helpen overschakelen naar duurzame voeding. Morgen vindt een kookworkshop plaats in school De Zevensprong in Leuven om alle leerlingen en leerkrachten kennis te laten maken met biologisch en vegetarisch koken.

Geert Groffen begeleidt als consultant van vzw Soufflé de keuken van De Zevensprong in Leuven. Dagelijks eten in deze schoolkeuken een veertigtal kinderen een warme maaltijd. De Zevensprong en Soufflé hebben samen een traject uitgewerkt om tijdens het schooljaar 2015-2016 de warme maaltijden op school een stuk duurzamer te maken.

Geert Groffen: “We hebben tijdens dit traject al een deel van het varkens- en rundvlees geschrapt en vervangen door een deel gevogelte en een deel vegetarische alternatieven. De groenten bij de maaltijd zijn veel beter afgestemd op de seizoenskalender en hier en daar hebben we producten kunnen vervangen door een biologische variant.”

“In de komende maanden zullen we samen verder inzetten op meer en betere vegetarische maaltijden en zoeken we naar een lokale producent van verse groenten.”

Op dinsdag 16 februari organiseert de Zevensprong een grote kookworkshop, voor de hele school. Deze resulteert ’s middags in een biologisch-vegetarische warme maaltijd voor alle 220 leerlingen en leerkrachten van de school. Met deze workshop en maaltijd willen we het traject voor de warme maaltijden en in het algemeen gezonde en duurzame voeding in de kijker zetten.

“Over een periode van 3 jaar kan Soufflé, dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant, 12 grootkeukens begeleiden,” zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Elke grootkeuken die op duurzame voeding overschakelt brengt ons immers weer een stap dichter bij Vlaams-Brabant Klimaatneutraal.”

Soufflé krijgt voor haar project ‘duurzame catering in grootkeukens’ een subsidie van 51.160 euro van de provincie Vlaams-Brabant. Met deze subsidie voor duurzame milieu- en klimaatprojecten steunt de provincie Vlaams-Brabant projecten die bijdragen aan onze ambitie om klimaatneutraal te worden. Een ingediend project heeft aandacht voor de sociale, economische en ecologische dimensie van duurzaamheid.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans