Meer dan 7.000 planten voor Rector De Somerplein

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De voorbije weken was men druk in de weer om het Rector De Somerplein te vergroenen, met grote boom- en plantenbakken. “Die werken zijn nu zo goed als rond,”, zeggen schepenen Dirk Robbeets en Myriam Fannes.

Grote plantenbakken op de trappen, extra bomen op de brede voetpaden en een vergroende balustrade langs de rijweg. Het Rector De Somerplein is heel wat groener en aangenamer geworden. “Het bijkomende groen is een blikvanger voor het plein en maakt het aangenamer om er even te verpozen”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets.

Om het plein te vergroenen, ging het stadsbestuur na een aanbesteding in zee met ontwerpbureau Pauwels, dat een prijs kreeg voor de heraanleg van de binnentuin van residentie Rega. “Het groenconcept dat Pauwels uitdacht, zorgt er voor dat het één mooi, groen geheel vormt met het plein”, zegt schepen van Openbaar Groen Myriam Fannes. “Onze groendienst zorgde voor de beplanting.” Het groenontwerp is samen met een delegatie van de handelaars en horeca-uitbaters op het plein besproken.

Op de trappenpartijen zijn grote plantenbakken geplaatst. Op de balustrade langs de rijweg komt nog een langgerekte bloembak over de hele lengte.

In totaal zal de groendienst meer dan 7.000 planten, van struiken en bomen tot bloemen, aanplanten, naargelang het plantseizoen. “Tussen de Grote Markt en de Tiensestraat komen drie nieuwe bomen, als een spiegelbeeld voor de bomen die al aan de overzijde staan”, zegt Robbeets. “In de bakken staan grote struiken. Om het hele jaar door kleur op het plein te hebben, is gekozen voor verschillende soorten, zoals magnolia’s en Japanse kerselaar die in het voorjaar bloeien. In de herfst zullen de krentenboompjes en kornoeljen schitterend verkleuren. ’s Winters zullen de hulsten en schijnhulsten voor wintergroen zorgen.”

Tussen de struiken plantte de groendienst heel wat kruidenplantjes aan, zoals asters, salvia’s en irissen. Ook winterbloeiers zoals de Helleborus en de kerstroos sieren de plantenbakken. “En in november worden nog 5.500 bloembollen geplant”, zegt Fannes. “Narcissen, blauwe druifjes, tulpen, sieruien zullen van het vroege voorjaar tot de zomer in bloei staan. In de bloembak aan de balustrade komen viooltjes en kleine bolgewassen. Het wordt een kleuraccent op het plein.”

Hooverplein

Ook het Hooverplein krijgt nog bijkomende groene beplanting. “Door de kermis zijn de werken daar even onderbroken moeten worden,” zegt Robbeets. “Maar eind oktober gaat onze groendienst het plein beplanten.” Aan de kant van de rijweg komen zeven grote lindebomen, om de dreef van het stadspark visueel door te trekken tot aan de universiteitsbibliotheek. Aan de overkant van het plein komt één lange groenborder, waar de groendienst verschillende planten zal zetten.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans