Meer dan 400 leerlingen ruilen schoolbanken in voor ‘den buiten’

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Gisteren, 23 mei, International Outdoor Classroom Day, organiseerde de stad Leuven de ‘Beleef Buiten Dag’. Meer dan 400 leerlingen van de Leuvense kleuter-, basis en middelbare scholen zakten af naar Abdij van Park voor een picknick en een portie echte natuurbeleving.

De stad Leuven wil leerlingen uit de Leuvense scholen nog meer naar buiten krijgen. De International Outdoor Classroom Day is daar de ideale gelegenheid voor. Met de ‘Beleef Buiten Dag’ daagde de stad het Leuvense onderwijs uit om met de klas naar buiten te trekken voor een portie echte natuurbeleving. De leerlingen konden kiezen uit een ruim aanbod van activiteiten. Enkele klassen gingen samen met boer Tom en boer Brecht van BoerEnCompagnie het veld op. Tijdens een onkruidenwandeling konden ze letterlijk en figuurlijk proeven van wilde planten en bloemen. Stadsimker Staf vertelde gepassioneerd over de bloemetjes en in de koeienweide konden leerlingen  boerengolf spelen en koeienvlaaien omtoveren tot prachtige taarten.

’s Middags smulden alle leerlingen samen van een duurzame picknick op het neerhof, terwijl beiaardier Luc op de achtergrond enkele hedendaagse hits speelde op zijn vredesbeiaard. “Verbondenheid met de natuur staat op deze dag centraal. Met dit initiatief willen we kinderen en jongeren het belang van de natuur aantonen. Voor onze gezondheid, ons welbevinden maar zeker ook in onze strijd tegen de klimaatverandering. De leerlingen konden letterlijk en figuurlijk proeven van wat de natuur te bieden heeft, want er stond ook een duurzame picknick op het programma”, zegt David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid.

Buiten leren

Uit onderzoek blijkt dat buiten bewegen even belangrijk is voor een kind als leren lezen en schrijven. Kinderen die regelmatig buiten het klaslokaal komen, voelen zich beter en zijn algemeen gelukkiger en gezonder. Daarom is het essentieel in de ontwikkeling van onze kinderen. “Ik ben blij om hier zoveel enthousiaste leerlingen en leerkrachten te zien. We willen hier laten voelen dat spelen ook leren kan zijn en dat het een zinvolle plaats heeft in het lesschema. Tijdens het schooljaar zitten kinderen veel: we trekken hen hier uit hun stoel, we brengen hen dichter bij de natuur en dat brengt de balans terug in evenwicht. Het is gezond en het geeft energie. Maar natuurlijk zijn ze vooral op school om te leren. Het is bewezen dat spelend leren echt motiveert om te leren. De activiteiten die ze hier vandaag deden leren hen creatief samenwerken en oplossingen zoeken. Een zinvolle afwisseling met de lessen in de klas”, aldus Lalynn Wadera, schepen van onderwijs.

Volgend schooljaar zijn de Leuvense scholen welkom in Boer&Buiten, de vernieuwde doe-boerderij in Abdij van Park.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans