Meer dan 20 kunstenaars verfraaien Leuvense buurten met Quarantekeningen

17 mei 2020 | 08u30 | Gepost door redactie
Meer dan 20 kunstenaars verfraaien Leuvense buurten met Quarantekeningen
Voor kunstenaars is dit geen gemakkelijke periode nu ze niet kunnen exposeren. Tiffany Van Esch getuigt over haar persoonlijke ervaring: “Als kunstenaar spendeer je de meeste tijd alleen in je atelier. Maar ik probeer dat te compenseren door op een veilige manier veel onder de mensen te komen. Want het gebrek aan sociale contacten begon […]
Het bericht Meer dan 20 kunstenaars verfraaien Leuvense buurten met Quarantekeningen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Voor kunstenaars is dit geen gemakkelijke periode nu ze niet kunnen exposeren. Tiffany Van Esch getuigt over haar persoonlijke ervaring: “Als kunstenaar spendeer je de meeste tijd alleen in je atelier. Maar ik probeer dat te compenseren door op een veilige manier veel onder de mensen te komen. Want het gebrek aan sociale contacten begon snel door te wegen. Ik voelde mijn creativiteit echt wegebben”. Daarnaast heeft ze als alleenstaande mama de handen vol met haar twee jongens. “Preteachen, met de kinderen bezig zijn, het huishouden, het werk… Het is echt niet evident om telkens de knop om te draaien en de verschillende rollen te combineren”, zucht ze.

Tiffany wilde absoluut iets ondernemen en liefst iets waarmee ze mensen kan verbinden. Daarom lanceerde ze een oproep om katoenen zakdoeken in te sturen. Die wil ze verwerken tot een groot kunstwerk. “Bij mijn ‘Connectif Art’-kunstproject is het de bedoeling dat mensen zelf een werkje, een tekstje of een gedichtje op een zakdoek aanbrengen”, legt ze uit. “Zodra ik er genoeg ontvangen heb, maak ik er één of meerdere grotere kunstwerk(en) van. Uiteraard vermeld ik dan ook iedereen die hieraan meewerkte.” Intussen ontving ze al een tiental zakdoeken van kunstenaars en mensen uit de regio. Toch had ze het gevoel dat de drempel te hoog bleef: “Mensen hebben nood aan directe verbinding. Toen ik hoorde dat Gentse kunstenaars zouden starten met raamtekeningen, vond ik dat meteen een goed idee. Dat wilde ik hier in Leuven ook doen. Het paste perfect bij mijn ‘Connectif Art’ projecten”.

Tiffany richtte de Facebookgroep ‘Quarantekeningen regio Leuven’ op. In die groep kunnen mensen die een raamtekening willen en kunstenaars elkaar ontmoeten. En dat was meteen een schot in de roos. Na amper vier dagen had ze al 150 aanvragen ontvangen: “Ik heb toen even een stop moeten inlassen, want dat kon ik echt niet alleen aan. Ik vroeg een aantal bevriende kunstenaars en tekenaars of ze interesse hadden om mee te doen. Kunstenaars van allerlei pluimage, zowel professionelen, amateurs als mensen die bij De FactorY zitten, deden graag mee. Intussen vormen we een mooi groepje van meer dan 20 tekenaars”. Momenteel staat de teller op 200 aanvragen en werden er al een 100-tal raamportretten gerealiseerd. In de Paternosterstraat (Kessel-Lo) kozen een tiental bewoners voor een tekening met als thema ‘Alice in Wonderland’. En vorige week begeleidde Tiffany een straathappening, waarbij iedereen zelf een tekening in krijtverf maakte. Een manier om toch iets met de straat te doen, nu het traditioneel straatfeest in het water viel. “Soms vragen mensen een specifiek thema, maar vaak geven ze ons carte blanche”, vervolgt Tiffany. “Dat is fijn, want zo kunnen we onze kunst toch exposeren op een manier die coronaproof is. Daarom gingen we nog een stapje verder en maakten we een interactieve kaart”. Met die kaart kan je een route langs raamtekeningen doorheen de stad uitstippelen. Die raamtekeningen vormen samen een alternatieve  openluchttentoonstelling.

“We brengen kunst op een laagdrempelige manier bij de mensen. Een ideale combinatie: we bereiken een groot publiek én we blijven creatief aan de slag”, zegt Tiffany. De raamtekeningen vallen duidelijk in de smaak,  voorbijgangers blijven er graag naar kijken. Voor zo’n tekening betaal je een vrije gift. Dat is een zeer bewuste keuze: “Er zijn mensen die het goed hebben, en die geven al eens wat meer. Zo kunnen we ook tekeningen maken bij wie dit anders niet kan betalen. Onder het motto ‘Kunst voor iedereen’ kiezen we resoluut voor solidariteit. Daar wint iedereen bij”.

Wie graag wil meedoen aan Tiffany’s Connectif Art-project kan nog steeds stoffen zakdoeken opsturen. Voor de aanvraag van raamtekeningen en alle andere informatie hierover kan iedereen steeds terecht op de Facebookgroep ‘Quarantekeningen regio Leuven’. Voor beide projecten kan je ook contact opnemen via Tif@artdetif.be . Haar artiestennaam is Tif en kan je op sociaal media terug vinden onder ‘Art de Tif’.

Het bericht Meer dan 20 kunstenaars verfraaien Leuvense buurten met Quarantekeningen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over